@Noudiari/ El Consell Insular d’Eivissa ha acollit avui una reunió entre entitats bancàries, ajuntaments i la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH-Eivissa). En aquesta reunió s’ha acordat crear una mesa de treball per crear un fons social d’habitatges buits per a lloguers socials. En un termini de dos setmanes, els bancs que vulguin entrar en aquesta borsa faran arribar les seues propostes a la conselleria de Participació Ciutadana del Consell Insular, de forma que, d’acord amb la disponibilitat de pisos, es pugui signar un conveni a quatre bandes (Consell, ajuntaments, entitats bancàries i PAH) per posar en marxa aquesta borsa de pisos, que s’oferirien a famílies amb problemes d’allotjament greus a preus reduïts.
El president del Consell, Vicent Serra, ha agraït “l’esforç que estan fent les entitats bancàries per buscar fórmules que evitin els desnonaments”. Ha considerat que aquesta reunió i el compromís de crear un fons social d’habitatges és “una passa important per pal·liar aquesta problemàtica”. Serra ha explicat que “qualsevol banc que tengui arrelament a Eivissa està convidat a entrar-hi”.
La consellera de Participació Ciutadana, Carmen Domínguez, ha valorat “la predisposició” de les entitats bancàries i ha anunciat que un cop transcorregut el període de dos setmanes per rebre propostes s’organitzarà una altra reunió per conèixer la bossa d’habitatges de què es disposa per poder organitzar aquest lloguer social.
«Volem que els bancs suspenguin d’ofici els bancs»
Per la seua banda, el portaveu de la PAH-Eivissa, Aitor Morrás, ha agraït al Consell l’organització d’aquesta reunió, així com “a les entitats bancàries que han vengut” i ha recordat que la iniciativa de la trobada va néixer de la PAH. La Plataforma ha reivindicat que els bancs paralitzin totes les execucions hipotecàries que tenen en marxa a Eivissa en els casos que els clients actuïn “de bona fe, en casos de primers habitatges i que no tenguin altres solucions habitacionals” i ha plantejat el repte que Eivissa es converteixi en una «illa lliure de desnonaments».
No obstant, Morrás ha demanat que els bancs passin del voluntarisme als fets concrets i ha recordat que, fins ara, els bancs encara no han ofert ni un sol pis per al fons d’habitatges socials. També ha proposat que els bancs suspenguin d’ofici els desnonaments : «Ens hem adonat que els bancs actuen sempre que hi ha una pressió social per evitar un desnonament. El que demanem és que ho facin d’ofici».
El portaveu de la PAH-Eivissa ha recordat que a Eivissa hi ha pisos buits, i si aquests es poguessin recuperar tothom sortiria guanyant: «Una família que va al carrer és una família que ha d’anar als Serveis Socials de l’Ajuntament. La proposta del fons de pisos de lloguer és també positiu per als Ajuntaments».
A la reunió hi han assistit els següents bancs: Banco Sabadell, Caixabank, Bankia, CatalunyaCaixa, Caixa Colonya, Bankinter, BBVA, Banco Santander i Deutsche Bank. També hi ha assistit la regidora de Benestar Social de Sant Josep, Encarna Castro; el primer tinent d’alcalde de Sant Antoni, José Antonio Verdugo, i la regidora de Benestar Social de Sant Joan, Margarita Marí. No han assistit els representants d’Es Crèdit Balear, Sa Nostra, Banca March i Barclays.