@Noudiari · Ara Balears / El consell d’administració de Sa Nostra fa mesos que estudia diferents fórmules per aconseguir fer front a les despeses que té i que són superiors als ingressos, ara mateix consistents únicament en l’aportació anual (que va ser d’1,4 milions d’euros per a enguany) procedent del grup BMN, al qual Sa Nostra va traspassar tots els actius bancaris i clients en el moment de la fusió.
Entre les opcions que ara mateix té damunt la taula Sa Nostra, hi ha la de vendre alguna obra d’art de la importantíssima col·lecció que va acumular la caixa anys enrere. Fonts properes a l’entitat apunten que podria ser una obra de Miquel Barceló, que juntament amb Tàpies és un dels noms més importants de l’extensa obra artística titularitat de Sa Nostra, però en tot cas “no hi ha intenció de desfer el conjunt de la col·lecció, sinó de resoldre una manca de liquiditat a curt termini”, assegura aquesta font.
Aquesta iniciativa no rebria el suport de tots els grups representants en el consell d’administració, principalment els treballadors i els impositors, ja que entenen que aquest és un patrimoni que convé conservar íntegre, i per tant ja han manifestat que no veurien bé la venda d’actius artístics.
En aquesta línia, els representants dels treballadors ja han fet arribar als partits polítics la seva preocupació per aquesta possibilitat.
La primera opció que va aprovar el consell d’administració i que va ratificar el patronat de la fundació, encara que en votacions molt dividides, va ser hipotecar Can Tàpera. Era l’opció preferida dels actuals responsables de Sa Nostra, i així la va defensar el president actual, Fernando Alzamora.
Però com que es tracta d’un bé fundacional, l’operació havia de disposar de l’autorització del Govern, i va ser precisament la Conselleria de Cultura, amb un informe d’Hisenda, la que va aturar l’operació. En concret, es va recomanar a Sa Nostra no fer cap hipoteca sobre el patrimoni fundacional fins que no s’hagi culminat el procés de la seva transformació en fundació.
Altres fórmules
Aquesta negativa de l’Executiu de permetre la hipoteca sobre Can Tàpera obliga els gestors de Sa Nostra a trobar altres maneres de fer front a les despeses que té mensualment l’entitat. Principalment, els costos de Sa Nostra (si s’hi sumen obra social i fundació) són el salari dels cinc treballadors (quatre per un costat i un per l’altre), que supera els 400.000 euros anuals; el lloguer del centre de cultura del carrer Concepció de Palma (que abans era propietat de Sa Nostra però que es va vendre), que s’acosta als 400.000 euros a l’any, i les quotes del deute acumulat, que és de 4 milions d’euros, i el pagament dels costos de les residències privades a les quals hagueren de ser enviats els majors que un temps acollia l’entitat a la seva residència del carrer General Riera de Palma. Per tal de poder tancar aquell servei, Sa Nostra hagué d’assumir el cost de l’atencio als majors de per vida.
Obligats a fer activitats
Tot plegat supera l’1,4 milions d’euros que va transferir BMN a Sa Nostra per fer obra social, ja que, a més, incorporen l’obligació de no destinar més d’un 10% a despeses estructurals i, per tant, obliguen Sa Nostra a dedicar la part més important a activitats i cercar altres maneres de fer front als seus costos de manteniment.
El fet és que el patrimoni de Sa Nostra és molt important, principalment immobiliari, i també la col·lecció artística. Però sens dubte, el que més assegura el futur de Sa Nostra és disposar d’un 2% de BMN, resultat de l’aportació de tots els seus actius bancaris i clients. Aquest percentatge, que pot semblar molt minso si es té en compte que Sa Nostra representa el 25% de la quota de mercat financer de Balears, no deixa de ser una xifra important en el cas que BMN aconsegueixi repartir dividends, circumstància que significaria automàticament l’entrada d’ingressos a Sa Nostra.
Fonts properes a l’entitat asseguren que dins el 2015 és “molt possible” que això es produeixi i per tant els problemes de liquiditat que ara mateix té l’entitat no han de persistir excessivament en el temps.
Però les factures i les nòmines arriben cada mes i, mentre això passa, Sa Nostra necessita liquiditat. Alguns dels patrons ja han manifestat en reunions del consell d’administració que vendre un quadre no és cap disbarat, ja que això, en el cas d’un Barceló que en el mercat podria arribar al milió d’euros o més, permetria equilibrar la situació fins que arribin els ingressos de BMN.
Per la seva banda, els treballadors consideren que la col·lecció ha de quedar intacta i que s’ha d’aconseguir que BMN faci una aportació superior per tal de cobrir les despeses d’una entitat centenària que aporta una marca molt important al conjunt de BMN, a més d’una important quota de mercat i de negoci a les Balears. La decisió de moment no està presa.
Cinc traballadors 400.000 euros i 400.000 de lloguer?aixi no es extrany que tenguin falte de liquidesa!Vaja gestio!
y espera a que vuelva la bienpagá de sn antonio !!!