@D.V./ Salut ha “analitzat totes les opcions possibles” i des de la Conselleria s’assegura que concertar el servei de radioteràpia a Can Misses és l’únic model de gestió que permet “posar en marxa el servei de manera immediata”. Fonts de la Conselleria consultades per NouDiari.es defenen aquesta opció i asseguren que l’empresa privada que gestioni aquest servei haurà de demostrar “solvència i experiència”.
Salut diu que l’empresa serà qui assumeixi la inversió en la tecnologia sanitària necessària (accelerador lineal i TAC), del personal i de la tramitació de totes les llicències i permisos necessaris per a realitzar tractaments radioteràpics, ja que s’ha de demanar un permís al Ministeri de Sanitat i al Ministeri d’Indústria, més en concret, al Consell de Seguretat Nuclear.
Seguint el model de València i la Comunitat de Madrid
El model d’externalitzar serveis concrets dins el marc d’hospitals públics és una pràctica habitual a tant a la Comunitat Valenciana com a la de Madrid, on trobem centres públics com l’Hospital General d’Elx o l’Hospital de Torrejón que tenen el servei de radioteràpia oncològica concertada. De fet, en un informe intern de l’any 2011 l’Ib-Salut ja proposava que serveis com radioteràpia, radiologia o laboratoris s’externalitzessin per poder mantenir la viabilitat del sistema de salut en temps de crisi econòmica.
El fet que aquest servei passi a mans d’una empresa privada que pugui estar més preocupada en obtenir el benefici econòmic propi que en oferir un bon servei, ha provocat certa inquietud entre les associacions de pacients, així tant l’Associació Espanyola Contra el Càncer d’Eivissa i Formentera, com el moviment Pitiús Pro Radioteràpia, van valorar en el seu moment la posada en funcionament del servei, però van manifestar la preferència que el servei fos públic. Això no obstant, des de la Conselleria s’insisteix que la qualitat del servei es garanteix amb el compliment del plec de condicions: “els professionals contractats per l’empresa adjudicatària hauran de certificar la seva formació i acreditar els seus coneixements” s’assegura.
La Conselleria també descarta que es produeixin descoordinacions entre Son Espases i Can Misses perquè “els protocols d’actuacions seran els mateixos” i recorda que encara el personal d’un hospital siguin treballadors del Servei de Salut i els de l’altre depenguin d’una empresa privada, no ha de ser inconvenient: “La llei no permet moure professionals d’una àrea de salut a una altra. Només és possible si aquest trasllat dels professionals és voluntari. A més, hi hauria un problema per cobrir, per exemple, les vacances del personal”.
Asseguren que no serà un servei ‘low cost’
El fet que pressupost anual del servei sigui d’un màxim de 1,7 milions anuals -una quantitat realment ajustada- i la privatització del servei ha generat també la preocupació que l’empresa concessionària no ofereixi un servei abaratit i, en definitiva, ‘low cost’. En aquest aspecte, el cap del servei d’Oncologia Radioteràpica de Son Espases, el doctor José Pardo, vol donar un missatge de tranquil·litat: “A Son Espases tenim tres acceleradors, i el que s’ha decidit és que el d’Eivissa ha de ser igual que el nostre millor accelerador” i que “el plec de condicions de l’Hospital de Can Misses serà exactament idèntic al servei de Son Espases”. A més, no hi ha perill que es contracti material dubtós: “Els controls de qualitat es realitza des de dos ministeris diferents, i puc assegurar que són molt estrictes”.
Es pot oferir un servei de radioteràpia oncològica sense abaratir serveis, amb uns estàndards de qualitat alts i, alhora, fer negoci? El doctor Pardo es remet a l’experiència: “Quan s’anuncien concursos per gestionar aquests serveis, sempre hi ha empreses que s’hi presenten. Si no fos un bon negoci, els concursos quedarien deserts”. Això no obstant, també existeix el perill que el servei hagi de ser ‘rescatat’ econòmicament pel Govern, però la Conselleria no contempla aquest escenari o, almenys, prefereix no entrar-hi, i es remet al seu argument: “El Servei de Salut licitarà un concurs públic i podran optar aquelles empreses que vulguin i que puguin demostrar la seva solvència i experiència”.
Es mentira que sea la única opción, es una postura política de gestión por parte del PP para hacer negocios sus amigos, por que a nadie se le escapa que al ser privada vienen para ganar dinero y no abra otro sitio que les haga la competencia como ocurre cuando uno va a comprar al súper, que lo puede elegir. Y lo mas peligroso que esto se comienza pero no sabemos donde terminara. La sanidad pública será y hay que gestionarla bien.