@D.V./ La regularització de divuit zones que van començar a urbanitzar-se informalment durant la dècada dels seixanta i setanta, i la urbanització de l’àrea de ses Variades són els dos punts centrals de les Normes Subsidiàries (NNSS) que l’Ajuntament de Sant Antoni aprovarà inicialment en la sessió plenària d’aquest dijous 27 de juny.
La redacció d’aquestes noves Normes -les actuals són de 1987- han tingut una redacció llarga i complicada: “Ens hem hagut d’adaptar a les noves lleis que han anat sorgint darrerament, com la Llei Turística o la Llei de Mesures Urgents d’Ordenació Urbanística, i això ens ha obligat a reformular coses” assegura el regidor d’Urbanisme, el popular Pepe Torres.
Legalitzacions a través dels Assentaments en Medi Rural
Amparant-se en la Llei d’Ordenació Urbanística, l’Ajuntament qualifica com a “Assentaments en Medi Rural” un total de 18 nuclis residencials succeptibles de ser urbans i que, tot i tenir llum i aigua, els hi fa falta infraestructures com el clavagueram, que fa que encara no pugui ser considerades plenament zones urbanes. Es tracta, en la seva majoria, d’urbanitzacions informals que van començar-se construir en els anys d’anarquia urbanística del franquisme, com Can Tomàs, Can Llaudis, Punta Galera, Loma Pinar o Can Xicu Musson.
Segons el regidor d’Urbanisme, Pepe Torres, es tracta d’un “gran avenç en la ordenació urbana” i que l’objectiu és que els vesins d’aquestes àrees “puguin tenir les infraestructures adequades de sanejament per a que així passin a ser urbans”.
Aquestes zones regularitzades, a més, podran creixen a l’entorn d’un 30%, i aquesta és la base de la crítica que realitza el portaveu del portaveu de PSOE-Pacte, Pep Marí ‘Marge’: “En algunes zones aquest creixement és escandalós, com Punta Galera, on la legalització és una forma per créixer en sòl que fins ara era rústic”. Pep ‘Marge’ critica amb duresa els plantejaments de l’Ajuntament de Sant Antoni, i considera que “s’ha abusat” de la figura de l’Assentament en Medi Rural, i que s’ha fet amb l’únic objectiu de “beneficiar als amics i aprofitar noves zones urbanitzables”.
El futur de ses Variades
Les noves Normes Subsidiàries també plantegen una urbanització de la zona de ses Variades a canvi d’una cessió de sòl a l’Ajuntament. Segons el regidor Pepe Torres, la planificació preveu que es construeixi al perímetre del solar, tocant als carrers Vara de Rei, Cervantes i Isidor Macabich, però que es “deixarà una gran zona verda al centre del solar, que es convertirà en el gran parc públic de Sant Antoni”. Torres ha assegurat que la construcció no comportarà un mur de formigó davant la línia de costa, sinó que els edificis es limitaran a una alçada màxima de planta baixa més tres pisos, i que hi haurà un “control estricte dels metres, les alçades, l’ocupació i el volum de cada edifici”.
El regidor també ha assegurat que, de moment, l’Ajuntament no té “cap projecte sobre la taula” i que tampoc hi ha cap pressa, perque el procés d’aprovació definitiva encara es pot allargar un any i mig més.
Per la seva banda, el portaveu de PSOE-Pacte, Pep Marí, afirma que la seva formació “no renuncia a que ses Variades continuï sent una zona del poble”, i ha expressat la por a que la “nova Llei de Costes sigui una excusa perfecte per urbanitzar aquesta àrea” i ha garantit que vigilaran per a que “el gran parc que s’ha promès sigui una realitat”.
Zones verdes i zones industrials
Amb el nou desenvolupament de les unitats d’actuació i els urbanitzables, l’Ajuntament obtindrà fins a 641.000 metres quadrats de zones verdes. Sa Talaia de Sant Antoni no serà considera sòl rústic sinó que serà tractada com a zona verda -tot i ser un espai boscós-. També es contempla una ampliació de les zones urbanes de Sant Rafel i ses Païsses, aspecte que preocupa al portaveu de PSOE-Pacte Pep Marí ‘Marge’, que afirma que també veu “extrany” que “la zona on està l’actual camp de futbol municipal estigui marcat com urbà”.
Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que aquestes noves normatives “planifiquen el desenvolupament sostenible del territori amb l’objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans”.