@Noudiari/ La pràctica de llogar pisos residencials a turistes durant els mesos d’estiu podria tenia els dies comptats a Eivissa. Això és el que es dedueix de la reunió que s’ha produït aquest divendres entre el vicepresident i conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, Antonio Gómez; el conseller de Turisme i Esports del Govern, Carlos Delgado, representants dels consells insulars -entre els quals es trobava el president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra, i la consellera de Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer- i de diversos municipis de les Balears.
En aquesta trobada s’ha acordat no modificar la Llei de Turisme que es va aprovar fa un any i que estableix la prohibició del lloguer de vivendes plurifamiliars per a ús turístic, que ofereixin serveis turístics o que es comercialitzin a través de canals turístics. Una pràctica que s’ha situat fora de la legalitat després de la darrera reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans en el que es deixa aquest camp sotmès exclusivament a la competència de les Comunitats Autònomes.
Sant Antoni assegura que aquests pisos “compliquen la convivència”
El president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra, s’ha manifestat satisfet amb les conclusions de la reunió i ha reiterat que “Eivissa no vol la regularització del lloguer d’habitatges plurifamiliars per a ús turístic” i ha assegurat que l’actual Llei de Turisme “ja dóna cobertura a les situacions que es produeixen actualment”. El Consell de Formentera ha compartit també el criteri del consell eivissenc, mentre que els de Menorca i Mallorca s’han manifestat més partidaris de regularitzar aquestes places.
Qui també s’ha manifestat clarament en contra de la regularització d’aquestes places ha estat l’alcaldessa de Sant Antoni de Portmany, Pepita Gutiérrez, que ha manifestat al seu compte personal de Facebook que aquest pisos “perjudiquen la convivència entre turistes i vesins” perquè situa en un mateix bloc de pisos a famílies residents amb turistes. Així, Gutiérrez senyala que a Sant Antoni “és complicat trobar un equilibri entre visitants i residents perquè en el mateix casc urbà comparteixen espai habitatges residencials i hotels” però que aquesta situació és complicaria més si es regularitzessin aquestes places: “La nostra feina ha d’estar dirigida a que aquesta situació no es produeixi i garantir així el descans dels vesins”.
L’alcadessa, a més, afirma que s’ha d’intentar evitar una oferta “il·legal” que “situa a hotels i a la resta d’oferta turística en una posició discriminada, després d’haver hagut de pagar importants quantitats per aconseguir places turístiques en propietat i d’haver fet inversions per adequar-se a la reglamentació vigent.
L’Ajuntament es posiciona clarament en aquest tema, just l’endemà que NouDiari es fes ressò de les queixes d’uns vesins de Sant Antoni que denunciaven l’existència d’uns pisos residencials situats al carrer Es Vedrà que s’havien convertit en una mena d’apartaments-afterhours per a turistes. Els vesins senyalaven el fet que aquests pisos, residencials, registraven durant els mesos d’instint un moviment constant de turistes que convertien els bocs de vivendes en la seva zona de festa. Una situació que impossibilitava el descans dels vesins, que confessaven que la situació els havia pertorbat profundament fins al punt d’haver-lis amargat l’existència.
No obstant, ara s’haurà de comprovar com s’aplica la legislació. La Llei Turística prohibeix que aquests pisos residencials ofereixin serveis turístics -de fet, la majoria no ho fan, no tenen servei de recepció ni ofereixen tovalloles- però la via per on es pot tallar aquesta oferta és a través de la prohibició de la comercialització a través de pàgines webs i canals turístics.
El problema de Sant Antoni no el provoquen tant els turistes com els anomenats workers, treballadors que vénen a fer la temporada. Sobretot quan n’hi ha molts junts. Això passa a residencials que no s’han venut en gran part, i que a l’estiu els seus promotors lloguen a aquests workers.
L’any passat va passar a la promoció de davant Ses Variades, fins al punt que en resposta a la remor que feien a les nits, desenes de vesins es reuniren alguns matins fent molta remor per no deixar-los dormir a ells. Ara s’han traslladat a les promocions del carrer Es Vedrà.
Però no crec que s’hi pugui fer res, perquè en realitat no són lloguers turístics, sinó que se’ls fa un contracte de lloguer normal, sapiguent que els inquilins marxaran a l’octubre.
A Sant Antoni la degradació ha arribat a un punt de no retorn si no es prenen mesures contundents. Al descontrol del turisme que visita la localitat, s’hi ha de sumar l’ha d’aquestos workers, així com als blocs d’apartaments obsolets que s’alquilen a carteristes, camells i prostitutes.
Fa falta un equip de govern amb els collons molt ben posats per canviar el desgraciat rumb d’aquesta localitat. No serà aquest, que opta per la via fàcil: esperar que passi l’estiu i deixar que amb la calma de l’hivern la gent s’oblidi dels problemes. Ells no viuen al poble i tota la problemàtica no els afecta directament.
Però mentrestant el poble se’n va al carai…
Amén Pep!
Esa urbanización, lleva acogiendo workers más de cuatro años,yo mismo hace tres veranos tuve que irme de ahi, es vergonzoso
Els hotels i les discoteques també molesten
Aquesta matinada tenguerem problemes amb uns veins,era impossible dormir. Quant els hi recriminarem sa seva actitud recordant-lis que naltros treballam aqui,aquesta va ser sa seva resposta:
» te jodes, esto es San Antonio y aqui se viene a lo que se viene si no te gusta vete a Santa Eulalia o a la playa»
Ja esta tot dit……
Al carrer Cervantes hi ha uns, apartaments de l’esposa d’un ex bal.la de sant Antoni, que son una festa diária, sensa cap vergonya. Es veins,eivissencs de una certa edad, pateixen nits derrere nit,i callen, mentre amb sa salut d’uns, altres s’omplen ses borjaques.
Aixó no te perdó de Deu, per molt a missa que aneu.