NouDiari / La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Josep ha encarregat a la pintora Raquel Broza l’adaptació de la seva col·lecció ‘Guerreres en l’art’ per a il·lustrar el calendari que anualment edita per repartir entre els 300 treballadors i treballadores municipals, i que també rebran enguany els centres escolars de Sant Josep.
Val a dir que el treball de Broza arranca amb 11 preciosos retrats que presenta l’any passat en una exposició amb algunes de les creadores més representatives de distints períodes, sovint desconegudes pel gran públic. A aquesta primera sèrie s’amplia amb la incorporació d’unes ‘guerreres eivissenques’, fins a les 32 dones dignes d’admiració que es varen poder descobrir en una mostra presentada l’any passat amb motiu del Dia internacional de la Dona.
Amb una selecció dels retrats de Broza, amb una ressenya de la trajectòria de cada una de les creadores, s’ha elaborat un almanac que senyala les principals dates en el calendari anual de la igualtat en un resultat “que és alhora una acció de conscienciació i de promoció de la creació artística de les dones, tant per les que apareixen mencionades com per l’altíssima qualitat amb què les ha retratades Broza”, ha comentat la regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda.
Tanit, escollida per il·lustrar desembre
Amb deu dels primers retrats es va formar el llibre ‘Guerreras en el arte’ publicat amb textos de l’escriptora Ana Olivia Fiol, que és una de les retratades per a la sèrie. Aquests textos de ficció explicaven en primera persona les apassionants històries d’unes dones que no apareixen a les classes d’història de l’Art i en aquest mateix to autoficcionat apareix al calendari una figura íntimament vinculada a l’illa, com és la representació de la deesa Tanit, escollida per il·lustrar el mes de desembre.
Aquest calendari forma part de les accions que es porten a terme amb el suport del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere a les illes a través de l’Institut Balear de la Dona.
Als distints fulls apareixen ressenyades les figures d’artistes com la pintora surrealista Maruja Mallo, de la Generació del 27, la catalana Remedios Varo, la creadora barroca Artemisia Gentileschi, Sofonisba Anguissola, del Renaixement, o Hilma af Klimt, entre altres.
“Amb aquest calendari volem seguir amb la feina que iniciarem l’any passat, quan aquest calendari per la Igualtat es va fer amb algunes de les millors imatges que optaven al concurs de fotografia de Dones 2019. El que buscam es convertir aquest calendari en un objecte preciós, per ensenyar i col·leccionar, i que alhora ens serveixi de recordatori que la lluita per la igualtat és un repte diari en el que hem de seguir avançant cada any”, ha insistit Nauda.
El calendari per la Igualtat es repartirà al planter de l’Ajuntament de Sant Josep als diferents centres de treball al llarg dels propers dies, junt amb el tradicional lot de Nadal.