NouDiari / L’Ajuntament de Sant Josep ha aprovat aquest matí, en el últim plenari municipal ordinari de l’any abans de la pausa nadalenca, el primer Pla Local de la Infància i l’Adolescència (PLIA) que tendrà una vigència de quatre anys, fins el 2024. Aquest document ha comptat amb el suport de totes les forces municipals excepte la única representant de la ultradreta, que ha votat en contra, i ha estat valorat per les que sí l’han refrendat com a una passa més en el camí iniciat fa un any per a garantir els drets dels infants i assolir la declaració de Ciutat Amiga de la Infància que atorga Unicef.
La regidora d’Educació, Noemí Boned, ha agraït l’amplíssim suport que ha rebut el PLIA per part del plenari i ha destacat el rigor i l’exhaustivitat del diagnòstic que ha implicat la seva redacció, en el que ha estat fonamental l’àmplia participació de la comunitat educativa en la que s’ha escoltat molt especialment les necessitats i reivindicacions dels infants i jóvens del municipi.
Boned ha recordat que en aquest any s’han celebrat tres plenaris infantils i juvenils, que han passat a ser telemàtics arrel de la pandèmia, i que el pla ha estat aprovat ja per aquestes instàncies de participació dels nens i nenes i joves del municipi. També l’ha refrendat la Mesa de la Infància i l’Adolescència, on participen representants públics, experts i entitats vinculades a l’acció en aquest àmbit.
24 milions d’euros
Com a resultat, el pla proposa quatre eixos d’actuació vinculats als principals drets a garantir: el dret a ser escoltats que tenen els infants i la joventut; el dret a tenir serveis de qualitat, oci i temps lliure i gaudir de la família; el dret a ser valorat, respectat i tractat justament i, per últim, el dret a viure en un entorn segur i net. D’aquests eixos es deriven 60 accions, algunes d’elles ja iniciades, amb un cost econòmic de 24 milions d’euros en els quatre anys de vigència. Aquest pressupost s’ha calculat en base al cost d’implementar les polítiques transversals necessàries en l’acció de govern, una qüestió sobre la que Boned ha dit que espera «que al cap d’aquests anys qui rebi la responsabilitat de governar Sant Josep després d’aquest equip pugui dir que ha invertit molts més sous que no els que hem previst».
També s’ha donat el vistiplau gairebé unànime -amb l’abstenció de VOX- a l’aprovació del cost que tendrà per l’any que ve el servei de recollida de residus, neteja viària, neteja del litoral i gestió de posidònia del municipi de Sant Josep de sa Talaia. Aquesta revisió està justificada per la implantació de la recollida de la fracció orgànica, el reforç del servei a Cala de Bou, la implantació de mesures de control telemàtic del servei i els costos afegits de la desinfecció per la COVID-19.
Com ha destacat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, el cost s’incrementarà en 370.000 euros respecte aquest any, una pujada per sota del que estava previst al pressupost, amb el que la factura d’aquesta recollida passarà a ser de 463.000 euros mensualment.
La última sessió de l’any s’ha tancat amb la intervenció de l’alcalde, Josep Marí Ribas, per agrair «l’entrega i dedicació» de tot el planter municipal en un any tan complicat com aquest, marcat per la pandèmia. A pesar de les circumstàncies, la tramitació d’expedients s’ha mantingut en els nivells d’abans de les restriccions i alhora s’ha reaccionat per donar una resposta adequada a la crisi econòmica causada per la COVID-19.
Serveis socials
Ha valorat, per exemple, com l’àrea de serveis socials ha assumit un increment de les peticions d’ajuts per a cobrir les necessitats bàsiques de la població que ha estat de més de 300 per cent en alguns casos i això únicament amb el reforç de dos treballadores socials
També ha agraït «l’esperit de servei i l’abnegació amb que tots i totes les treballadores de l’Ajuntament han seguit treballant pel municipi de Sant Josep a pesar de les circumstàncies, conscients que l’administració no es podia parar quan més falta feia». Fins i tot quan no hi havia feina, amb exemples com el planter departament d’esports, «que no ha volgut estar de mans plegades i s’ha ofert per anar a altres àrees» que feia falta reforçar.
Per la situació sanitària, enguany no s’ha celebrat el tradicional brindis nadalenc amb el personal municipal.