L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia fa un balanç «molt positiu» en el que té a veure amb situacions que suposen una alteració de la convivència entre els vesins del municipi per la «important reducció que ens trasmet la Policia Local que s’ha produït en les queixes per festes i remors a habitatges del municipi», segons ha explicat la tinent d’alcalde de Governació, Pilar Ribas, en un comunicat enviat aquest diumenge. Ribas ha recordat que «aquest tipus de festes s’havien disparat al municipi als últims anys».
En el que portem d’any, l’Ajuntament josepí ha rebut un total de 1.138 queixes per remors, que són 714 menys que les registrades l’any passat i 50 menys que les que va atendre la Policia Local el 2019, any previ a la pandèmia, segons el comunicat. D’aquest total, la principal causa segueix sent aquest any la remor que té el seu origen a un habitatge, sigui per música alta o per qualsevol altre causa, amb 762 queixes, però amb una «espectacular caiguda tant en termes relatius com absoluts», segons ha destacat Ribas: són un 47% menys d’avisos que l’any passat, però també representen un percentatge menor sobre el total. A dia d’avui les denúncies per remors a les cases són el 67% de les que es presenten, però el 2021 suposaven el 77,1% del total (varen ascendir a 1.428 sobre les 1.852 queixes ateses).
«Tots els implicats estam fent una bona feina per millorar la convivència i això produeix resultats, perquè pens que no hi ha una causa única per aquest descens, sinó que són diversos factors combinats: som més respectuosos amb els nostres vesins, els usuaris del lloguer turístic estan rebent una informació més acurada del que poden fer o no en la seva estada i la dissuasió que suposen les ordenances funciona perquè els nostres agents de la Policia Local comproven les queixes i actuen contra qui les infringeix», ha afegit Ribas.
D’aquestes queixes s’han derivat 110 denúncies per alteració de la convivència, vol dir que una de cada set queixes rebudes ha derivat en una sanció. Pel que fa a les actuacions contra activitats econòmiques sorolloses (establiments d’oci i altres) aquestes han ascendit a 273 en el que portam d’any, el 24% del total. En aquest cas hi ha hagut un increment del 8% comparant amb l’any passat, quan es reberen 250 queixes de negocis. «Encara que hi ha un augment, hem de considerar un fet positiu que no sigui gaire gros perquè es compara amb un any en que encara estàvem en pandèmia i hi havia restriccions. Si miram el 2019, l’any abans de la COVID-19, tenim un descens del 4% en les queixes».
Val a dir que en aquest cas, a més de les queixes ciutadanes hi ha la tasca inspectora de la Policia Local, a través de la Unitat de Medi Ambient, que ha realitzat 129 controls d’activitat. Aquests agents també proporcionen assessorament tècnic als establiments per tal d’orientar-los en el compliment de les limitacions acústiques i treballen en col·laboració amb els negocis del municipi per tal de poder conciliar l’activitat econòmica amb el descans dels vesins.
Quant a l’activitat sancionadora, com a resultat de les inspeccions i queixes s’han imposat 86 denúncies per infraccions en matèria de remors i activitats. Les infraccions més habituals són l’alteració del limitador acústic que estan obligats a instal·lar els negocis amb activitat musical, però també s’ha detectat l’absència d’aquest aparell en establiments que l’haurien de tenir. També s’han derivat 35 precintes cautelars de l’equip de música per les irregularitats detectades. Val a dir que aquesta mesura és temporal i es manté mentre l’establiment no dóna les passes per garantir el respecte a les restriccions a la contaminació acústica. En aquest cas s’aixeca provisionalment el precinte per tal d’efectuar els controls sonomètrics i, si es confirma el restabliment de la legalitat, es permet reprendre l’activitat musical, independentment del procediment sancionador que es derivi de les irregularitats detectades.
La franja horària on més queixes hi ha és entre les 22 i les 01 hores de la matinada, mentre que els dies de més trucades són els caps de setmana. Les zones d’on procedeixen les queixes són són Platja d’en Bossa, Cala de Bou i algunes de les platges més freqüentades. En aquests casos, l’excés de soroll i altres infraccions a les ordenances com pugui ser no disposar de limitador acústic es sanciona amb multes que van dels 600 euros als 300.000 en els casos més greus.
Es que la gente ya no se queja porqué no sirve para nada, es una pérdida de tiempo.
Content de què? si sa gent està farta de cridar a sa policia i que no vinguin mai. Vergonya que diguin això. Sant Josep és una autèntica vergonya, mai havia vist tanta incompetència i passotismes junts.