@D.V./ L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha convocat per aquest divendres un ple extraordinari i urgent per mostrar la seva oposició al projecte de represa de l’activitat a la pedrera de s’Argentera. Segons el consistori, aquest projecte per tornar a extreure minerals presenta un “alt risc” i generarà “impactes molt negatius en el descans i la vida diària dels vesins de la zona, així com en els negocis dels voltants, la fauna, la flora i el paisatge en general”. En aquest ple extraordinari es presentaran les al·legacions al projecte, que tenen com base a l’anàlisi fet pel departament de Medi Ambient del Consistori sobre l’estudi d’impacte ambiental que va presentar l’empresa. A més, es durà a aprovació una declaració institucional acordada pels tres grups presents al plenari (PP, PSOE-Pacte i ExC) de rebuig a aquest projecte
Un estudi d’impacte ambiental surrealista
Segons el criteri municipal, l’estudi d’impacte ambiental que acompanya al projecte que va presentar l’empresa Ibinvestur S.L. per avalar la viabilitat de la reapertura de la pedrera presenta “greus deficiències” i no valora de manera adequada els afectes que l’activitat de la pedrera tindrà en el seu entorn. Un dels temes que més preocupa al Consistori és com les feines per extreure minerals “provocarà remors que poden suposar una alteració molt greu de la vida diària de les persones residents als voltants”, un aspecte que s’ignora completament al projecte presentat per l’empresa. L’Ajuntamente també recorda que les remors no només afectarien als habitatges més propers sinò que comprendria un arc des de la zona de s’Argamassa i fins a Atzaró. Igualment, a l’estudi d’impacte ambiental tampoc es contempla el soroll dels camions que farien el transport de la pedra.
L’Ajuntament també considera “injustificables” els arguments d’Ibinvestur que l’impacte de l’extracció seria positiu sobre l’economia local, “oblidant com podria afectar a les tendes, restaurants, vivendes turístiques i agroturismes ubicats al seu entorn”. Una argumentació que arriba a contradir-se a ella mateixa perquè mentre en uns passatges afirma que la pedrera oferirà llocs de feina, en un altre senyala que només necessitaria de tres operaris per funcionar. En quant a l’afectació a la flora i la fauna, l’estudi considera que no hi hauria o que aquesta seria mínima, afirmant que no s’ha apreciat l’existència d’espècies dignes de menció o amb un volum que faci necessari tenir-les en consideració. Segons l’Ajuntament, s’ha ignorat completament la presència d’anidaments d’algunes aus i que hi ha signes evidents de l’existència d’hàbitats d’òlibes, abellerol i xoriguer. Igualment, no es menciona l’abundant presència de sargantanes, espècie endèmica de les Pitiüses.
Per últim, l’anàlisi dels serveis tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament senyalen la inconsistència d’altres arguments a l’estudi presentat per l’empresa Ibinvestur S.L. on, per exemple, s’afirma que l’activació de la pedrera serà “positiva per l’entorn natural” ja que “la pedra ornamental que s’obtindrà és de gran bellesa i suposarà un element atractiu estèticament allà on s’empri”. És a dir, que es valora ‘l’impacte estètic positiu’ a les cases d’aquells qui tinguin diners per pagar la pedra, però no es diu res de quin serà el panorama resultant a la zona extractiva “una volta es comenci a retirar vegetació i es vagin eliminant capes de terra i pedra”, que és el que el Consistori entén que ha de considerar una valoració paisatgística mínimament seriosa.