@Noudiari/ Després d’un any d’estudi i tramitació amb la participació de tots els grups municipals, l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha aprovat inicialment avui la modificació de les seves Normes Subsidiàries per a limitar i regular la implantació de discoteques, cafès concert, beach clubs, sales de festes i sales de ball. Així, les zones d’ús residencial o industrial quedaran lliures de l’implantació de noves activitats d’aquest tipus i només les podran acollir àrees considerades com a d’ús predominant turístic o comercial. Aquesta normativa arriba desprès de l’adopció d’un any d’implantació d’aquests negocis.
La normativa aprovada inicialment aquest matí, i que haurà de passar un període d’exposició pública, aprofita la capacitat que reconeix als consistoris la Llei Turística de 2012 per a fixar quines activitats turístiques complementàries estan permeses i quines no i es tracta d’una de les primeres propostes regulatòries presentades a tot Balears. “És una normativa molt avançada i complexa”, ha reconegut l’edil d’Urbanisme i Activitats Mariano Juan, qui també ha destacat que és una regulació “que conjuga l’activitat turística, de la que vivim, amb la condició de municipi familiar, tranquil i d’oferta de qualitat; una regulació històrica que consagra un model turístic i la nostra marca de qualitat”. Igualment ha destacat, com han fet al seu torn d’intervenció els portantveus de PSOE-Pacte i Eivissa pel Canvi, Vicent Torres i Mariano Torres, l’esforç pel diàleg i les propostes en positiu fetes per tots els partits polítics.
Limitacions que s’estableixen
De forma general, la norma prohibeix les activitats permanent recreatives que siguin considerades com a ‘grans atractors de mobilitat’ (amb un aforament de més de 500 persones o, en el cas dels establiments turístics, amb un aforament que sigui superior al número de les places turístiques que té reconegudes). La normativa inclou uns usos admesos i d’altres prohibits per a cada tipus d’ús urbanístic de forma que les vinculades a l’activitat musical de l’article 60.2 de la Llei General Turística, queden prohibides als cascs antics, zones d’ús intensiu, extensiu plurifamiliar, unifamiliar i industrial i només seran admeses al turístic i el comercial.
Quan siguin admissibles (comercial i turístic), no podran dur-se a terme aquestes activitats a l’aire lliure excepte allà a on l’ús turístic és predominant, es a dir, es Figueral, es Canar, Cala Pada i Cala Llonga. A més, no podran superar els 400 metres quadrats de superfície i, encara que estiguin admeses, no hauran de tindre vivendes a sobre o, si la tenen, el primer residencial a sobre haurà d’estar buit o lligat a la mateixa activitat de forma que s’evitin les molèsties a les persones que ocupin vivendes o apartaments.
Finalment, es fa una prohibició general a sòl rústic i, com a normativa de nova implantació, només s’aplicarà a les sol·licituds de noves implantacions i no afectarà a establiments ja legalment instal·lats.
Al plenari, en matèria d’urbanisme, també s’ha aprovat una modificació de les NNSS referent a l’adaptació cartogràfica, un estudi de detall per a unificar unes parcel·les a Cala Llenya sense augmentar volum ni edificabilitat i un conveni pel qual l’Ajuntament rebrà 14.400 metres de zona verda al costat del Palau de Congressos, a canvi d’agilitzar la tramitació d’una unitat d’actuació a la zona.
Altres acords del ple
A la sessió d’aquest matí també s’ha donat compte de l’informe anual del Consell Escolar Municipal que, entre altres dades, apunta a que només la zona de Sant Carles presenta necessitats immediates per a satisfer l’escolarització de tots els seus infants ja que cada any al voltant d’una desena d’alumnes han de cercar plaça d’escolarització a Santa Eulària des Riu. Per això el CEM (que integra alumnes, professors, sindicats, directives i grups polítics) situa la petició d’un desdoblament de l’escola de Sant Carles com la seva segona prioritat, només després de la necessitat de la renovació integral de Sant Ciriac, centre amb gran nombre d’alumnes i unes instal·lacions antigues. Igualment, s’ha presentat l’informe del Consell Juvenil Municipal (CJSE) que demana més trajectes, rebaixa de preus i més parades en els diferents serveis d’autobús.
Al plenari s’han aprovat per unanimitat també altres propostes com la de modificació de la Llei d’Hidrocarburs, transformada en moció conjunta de tots els grups i similar a l’aprovada al Parlament, la del PSOE-Pacte per a reforçar les polítiques de prevenció i lluita contra el foc, que ha estat modificada per a incloure els mateixos punts que altra aprovada al Consell Insular d’Eivissa.
Per últim, s’ha donat compte de la reafirmació del Consistori a les al·legacions fetes contra les prospeccions, la reclamació al Govern de reconegui com a Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) del nucli de Santa Eulària i Can Fita (Siesta), Cala Llonga i es Canar.