@Noudiari / Tots els grups de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu han recolzat al plenari d’aquest matí la proposta de l’equip de Govern per a rebutjar qualsevol actuació que pugui alterar les característiques naturals de l’illot de Tagomago. Recordem que PSOE-Pacte també havia presentat una moció similar però que no ha pogut ser debatuda perquè es va entregar un dia després del que marca la Comissió d’Assumptes de Ple per fixar l’ordre del dia. Això no obstant, l’alcalde ha reiterat que la moció aprovada també vol la protecció més efectiva i adient de Tagomago, i s’ha mostrat disposat a fer un plenari extraordinari per aquest tema.
«No es pot alterar aquest entorn»
A la proposta, que han recolzat tots els grups municipals -PP, PSOE-Pacte i ExC- es demana a la Conselleria de Medi Ambient i a la Demarcació de Costes que augmentin la seva vigilància i control sobre la zona i que, aquestes mateixes administracions, informin de tots els expedients i projectes en tramitació per a què el Consistori tingui tota la informació necessària. Igualment, l’alcalde Vicent Marí ha proposat una anàlisis tècnica de saber quina seria la figura de protecció més adient per a Tagomago i fer-ho extensiu a altres punts de la costa com els Illots de Ponent, s’Illa Rodona, s’Illa de Santa Eulària i altres. «Demanarem la figura de protecció adequada que preveu la llei, des del Parc Natural a la Reserva Natural o la reserva marina, i que serveixin per a preservar i no especular”.
“Amb aquest acord volem deixar clar que no s’ha de fer res que es pugui alterar el sistema mediambiental de l’entorn; no volem una afluència turística massiva que pugui vulnerar l’equilibri”, ha apuntat Marí, que ha afegit que “es farà un informe negatiu per a qualsevol activitat que pugui acabar amb aquest equilibri».
Revocació d’un informe favorable
Abans d’aquest debat s’ha donat compte de l’acord de la Junta de Govern Local en que s’ha aprovat deixar sense efecte l’acord del 6 de febrer de 2014 en que es va emetre un informe favorable no vinculant a la sol·licitud de concessions temporals a l’illot. Aquesta rectificació s’ha fet perquè “s’ha constatat que la documentació no es correspon amb la realitat” de forma que “es deixen damunt la taula els expedients relatius a l’ocupació del domini públic marítim-terrestre amb elements de temporada a Tagomago”. És a dir, que l’Ajuntament es considera enganyat perquè el que s’ha comprovat sobre el terreny no es correspon amb el projecte presentat.
Aquesta suspensió es manté, com a mínim, fins que no es rebi contestació de Fiscalia sobre els elements no autoritzats que es van observar en una visita dels tècnics locals a novembre de 2013, com ara la presència de senyalització entre boies o un sistema de decantació de líquids d’uns banys amb sortida al mar. La documentació a Fiscalia es va remetre en novembre de 2013, aquest mateix mes es va demanar a aquesta entitat si s’havia iniciat cap actuació i ara es donarà trasllat al Ministeri Públic dels acords de l’Ajuntament, amb una còpia a Demarcació de Costes.
Penalitats de l’aparcament
La resta de punts del dia s’han aprovat igualment per unanimitat, destacant la imposició d’unes penalitats al concessionari de l’aparcament del Passeig de la Pau per incompliments en la realització d’obres per un import de 634.114,91 euros, el màxim que preveu la llei ja que no es pot superar el 10% de l’import total del contracte. El regidor d’Obres, Mariano Juan, ha afegit que aquestes penalitats són independents dels danys i perjudicis que es puguin arribar a demanar o les reclamacions que es puguin fer als tècnics encarregats del projecte pels vicis ocults que es puguin arribar a detectar en el futur.
Al torn de precs i preguntes, el regidor Jaume Ribas de PSOE-Pacte ha preguntat per la festa que es va celebrar el passat cap de setmana a la platja de s’Estanyol, que va provocar que es tallessin camins, provocant la dificultat d’accés i molèsties als veïns. L’alcalde ha defensat la seva realització destacant la pressió que s’ha exercit sobre el promotor per a garantir la seguretat i minimitzar l’impacte sobre l’entorn, ha destacat la bona promoció que suposa per al municipi i l’illa d’Eivissa (de fet, es va rebre una carta de recomanació del Consell defensant l’esdeveniment com a positiu de cara al turisme) i ha dit que la limitació del trànsit rodat es va fer únicament per motius de seguretat per a deixar lliure el pas dels serveis d’emergència.
Marí ha reconegut que s’hauria d’haver donat més informació al públic en general sobre les limitacions d’accés, donant la raó a les crítiques del regidor Jaume Ribas, qui en tot cas ha remarcat en diferents ocasions que ell i el seu grup PSOE-Pacte no s’oposen a la celebració d’aquest tipus d’esdeveniments.
no es precisamente santa eularia un modelo de política ciudana, vamos a ver, en SESTANYOL playa privada ¿¿¿??? pero esto que es? yo la compro/alquilo por un dia¿¿???? no sois ejemplo sois lamentables
Vista la explicación, me parece razonable. No hay para tanto. Si es promoción turística, me parece bien.
A ningú te que sorprende que es pp afavoreixi sempre es interés de ses empreses privades, això sempre serà aixi per sa propia natura d’aquest partit. El seu gran mèrit com a partit es aconsseguir que sa gent de carrer els voti.
Aixi que ja sabem, naltros votam, naltros decidim.
I no vos heu preguntat qui te ses competencies de costes i on es decideix tot??? Crec que a Santa Eulària no…., es d’Eivissa diuen que No a lo de Tagomago i a Palma els hi fan es gust a na Duval i campayia, lo de sa Heineken era promoció?, per un diano hem sembla que estés malament, i només s’impedia es pas en cotxe per motius de seguretat, pot agradar mes o menos, però no es per tant, ara que es negoci que hi ha allí abaix de forma habitual es faci seua sa platja ja es un altre cosa!!!