@Noudiari / La sala de plens del Consell Insular d’Eivissa ha acollit aquest matí l’acte de commemoració del Dia d’Europa. El president del Consell Insular, en el seu discurs institucional, ha recordat que aquest dia “ens parla d’unió, de pau i d’estretir llaços entre països i poblacions tradicionalment diferents i, fins i tot, enfrontades”.
Serra ha recordat que “Europa s’enfronta a reptes de gran dificultat i que són canviants”, com la crisi econòmica i financera o la immigració al Mediterrani, i ha recordat les “desgràcies” que han succeït les darrers setmanes en aigües italianes, “i que requereixen d’actuacions conjuntes per part de tots els països”.
El president ha recordat que 2015 ha set designat com l’Any Europeu del Desenvolupament, la qual cosa vol posar el focus en la necessitat de reduir la pobresa i contribuir al desenvolupament global, cosa que és imprescindible en un món cada vegada més globalitzat i on no ens podem aïllar dels problemes d’altres zones del món”.
“Europa no es un ens abstracte que ens cau lluny, sinó que les institucions locals, com el Consell Insular, tenim un contacte molt directe amb Europa”, ha recordat el president, que ha detallat com el Consell gestiona fons europeus com els Fons de Cohesió i participa en la gestió dels Fons Leader, i també s’han fet gestions a Europa per demanar supervisió i suport en la lluita contra les prospeccions, “un suport que ens ha de portar també a unir esforços i criteris de tots els Països del Mediterrani per decretar que aquest mar estigui lliure de prospeccions”.
Vicent Serra ha insistit en la millora que ha experimentat la societat des de la entrada en la Comunitat Econòmica Europea: “Tenim institucions més modernes, empreses més competitives i una facilitat de moviments que hem assumit amb una gran naturalitat, però que no fa tants anys no era així. Hem solucionat molts problemes gràcies a Europa, i la solució a molts dels problemes que tenim encara és Més Europa”.
Prèviament al discurs institucional, el conseller d’Economia i Hisenda, Àlex Minchiotti, ha fet una introducció històrica del que va significar la Declaració de Shumann, el 1950, com a primera passa per a la unió d’una Europa que fins cinc anys abans havia viscut la II Guerra Mundial. També han intervengut els responsables a Eivissa dels consolats francès, Claudio Torres, i britànic, Sharon Hodges, així com el director insular de l’Administració General de l’Estat, Roger Sales, que han llegit fragments de la Declaració de Schumann.
L’acte ha finalitzat amb una interpretació de l’Himne a l’Alegria de Beethoven a càrrec del Trio de Flautes del Conservatori Professional de Música i Dansa d’Eivissa.