@Noudiari · Ara Balears / No hi tornarà a haver reunió de la mesa de negociació entre Govern i comitès de vaga, de moment. Els representants dels mestres i professors, sindicats i Assemblea de Docents, es mostraren ahir decebuts per l’actitud del Govern durant les dues hores de la vuitena sessió de negociació sobre l’aplicació del decret llei de trilingüisme, els expedients als tres directors de Maó i la llei de símbols.
Segons va informar Maria Antònia Font, del sindicat STEI-i, «és una llàstima perquè el marc negociador ha canviat, ja que hem suspès temporalment, i els representants de la Conselleria sembla que no ho volen tenir en compte», va afirmar.
Quan els negociadors per la part social plantejaren la necessitat d’avançar, i recordaren a Guillem Estarellas, secretari autonòmic d’Educació, i a la consellera Joana Maria Camps que la vaga s’ha suspès com a gest i compromís per poder negociar sense pressió, els membres del Govern asseguraren que «la vaga continua convocada, i fins i tot haurem de preveure serveis mínims per si algú vol secundar-la».
Els sindicats i els membres de l’Assemblea de Docents es mostraren sorpresos davant la reacció de l’Executiu, que no va voler considerar en cap moment la possibilitat d’incorporar alguns canvis al seu posicionament.
TIL, innegociable
La voluntarietat i progressivitat del TIL, «que pels sindicats ja és una renúncia molt important, perquè el decret llei és un nyap inassumible», no és negociable per part del Govern. «Només en els termes que ja hem dit, a primer d’ESO, però a la resta de nivells no acceptam la seva voluntarietat», digueren els representants del Govern.
Aquesta rigidesa va provocar la indignació dels representants dels treballadors, perquè consideren que haver acceptat la voluntarietat del TIL en lloc de demanar la completa derogació del decret llei ja és un canvi important, al qual s’uneix la suspensió temporal de la vaga. «No en volen saber res», digué ahir Maria Antònia Font.
«Només demanen que el TIL s’apliqui tal com està previst, ignorant que 100.000 persones han sortit al carrer per dir que és una bestiesa, que és impossible d’aplicar, que els docents no estan preparats i que, a més, atempta contra la immersió lingüística i contra la qualitat de l’educació», va concloure Font.
Altres aspectes
Davant la negativa rotunda de la Conselleria, els presents intentaren avançar amb aspectes com els expedients als directors de Maó o la llei de símbols, però l’actitud del Govern també va ser la mateixa que en sessions anteriors, circumstància que va desesperar els representants dels docents.
Només es va aconseguir un petit gest per part d’Educació, respecte dels doblers que s’ha estalviat la Conselleria pels descomptes que aplicarà a les nòmines de cada docent que ha fet vaga. «Aniran a Educació, ni a Cultura ni a Universitat, i per tant es podran destinar a cobrir baixes, interins, o professors de suport, que tant s’han retallat en els darrers mesos», va dir Maria Antònia Font.
L’Assemblea de Docents va fer la mateixa valoració que els sindicats de les dues hores «perdudes», i tant uns com altres varen dir a la Conselleria que no els torni a cridar fins que no tingui per escrit una proposta concreta i nova, perquè no estan per a «dilacions absurdes», afirmaren.
Els representants de l’Assemblea destacaren que la conselleria «ha dit que avui (per ahir) hi ha hagut vaga a Formentera, quan això és totalment fals. Deuen ser així de falses totes les xifres que han donat durant les jornades de vaga?», es demanaven.
Aplicació dels projectes
Mentre les negociacions amb la Conselleria quedaren enrocades, els docents, i especialment els equips directius, es demanen com tirar endavant amb aquesta situació.
Ahir, els directors es reuniren i parlaren dels diferents escenaris, «tots ells difícils», va dir un director present, ja que «si no aplicam el TIL estrictament la Conselleria prendrà mesures, però és molt important actuar d’acord amb els consells escoalrs, que no el volen». Aquesta qüestió jurídica serà estudiada en els propers dies pels sindicats.
Per la seva banda, el secretari autonòmic d’Educació, i home fort en les negociacions, va dir que «els funcionaris han de complir la normativa», amb referència a la possible insubmissió en l’aplicació del TIL. Per la seva banda, la delegació balear de la confederació CONCAPA, dirigida per l’exregidor del PP Jordi Llabrés, va criticar que els docents «utilitzin els consells escolars per dinamitar els projectes lingüístics de centre».