Noudiari · Ara Balears / Tres de cada quatre ciutadans de Balears considera que la situació política actual és “dolenta o molt dolenta”, i només un 4,5% troba que és bona o molt bona. Un 18,9% opina que és regular. Són els resultats de l’enquesta elaborada per la Fundació Gadeso que confirma, en paraules del mateix estudi, que “tant la població de l’Estat com la de les Illes estan afectades per una enorme desafecció”.
Segons Gadeso, els motius d’aquest desànim ciutadà són diversos, però responen principalment a la manca de credibilitat, amiguisme, ineficàcia i llunyania de la classe política i dels governants actuals.
Si la pregunta és sobre la qualitat del sistema democràtic, un 50,6% dels balears troba que és dolenta o molt dolenta, mentre que un 26% considera que és bona o molt bona. “Mai en 40 anys”, afirmen els tècnics de Gadeso, “les valoracions i perspectives envers la qualitat democràtica no havien passat per moments tan baixos”.
Quan es va al detall, i es demana per distints elements concrets del sistema democràtic, els resultats no poden ser pitjors. Sobre 10, el sistema polític no passa dels 2,1 punts, i l’organització de les institucions n’obté 2,3. Els mitjans de comunicació tampoc no hi surten gens ben parats, amb 2,2 punts sobre 10. Els drets i llibertats assolits i la societat civil, si bé no aproven, aconsegueixen com a mínim passar del 4 en aquesta valoració ciutadana.
Transparència
“La manca de transparència, la pràcticament nul·la assumpció de responsabilitats, la duplicitat o la percepció (molt estesa) que es persegueixen interessos particulars abans que els generals són només alguns dels motius que expliquen aquesta situació”, afirmen des de Gadeso.
Pel que fa a les solucions, els ciutadans ho tenen clar. “Lluitar contra la corrupció” és la mesura per la qual aposta el 85% dels enquestats per Gadeso. Això sí, dins aquest paquet, a més de reclamar millora de lleis i sistemes de funcionament, els ciutadans insisteixen en l’assumpció de responsabilitats. Que no passi res quan es demostra que un polític ha fet una gestió nefasta que ha tingut conseqüències econòmiques negatives, o quan s’han pres decisions que han hipotecat un poble o ciutat per molts d’anys, és quelcom que la població no pot entendre.
Entre les altres mesures més secundades pels ciutadans, s’hi troba l’aprofundiment en la independència judicial i la millora de la Justícia en general, proposta que rep gairebé un 70% de suport.
A l’hora d’arreglar aquesta situació, la confiança en els partits polítics és baixa. El PP, amb un 11%, i el PSOE, amb un 12%, no entusiasmen a l’hora de ser considerats capaços de resoldre la crisi institucional i política, i tampoc els nacionalistes, amb un 7% del suport. Podem obté el 19% i és en el que més confia la gent enquestada. En total, han estat 900 persones entrevistades, fet que atorga a la mostra un nivell de confiança del 95,5%.
Al Parlament
Precisament aquesta setmana el Parlament abordarà qüestions relacionades amb la corrupció, a iniciativa dels partits de l’oposició. El presumpte finançament il·legal del PP balear a través del cobrament de comissions i la lluita contra la corrupció serà un dels temes que arribaran al ple d’aquest dimarts.
En concret, el líder de MÉS, Biel Barceló, demanarà al president del Govern, José Ramón Bauzá, una valoració sobre el presumpte finançament il·legal del Partit Popular a les Illes mitjançant comissions.
L’assumpte ve arran que l’exregidor d’Urbanisme de Palma Rodrigo de Santos va declarar davant el jutge José Castro en el marc del cas Palma Arena que durant el Govern de Jaume Matas es cobrava un 3% de comissió a les empreses a canvi d’un contracte d’obra pública.
A més, el grup MÉS presentarà una moció sobre lluita contra la corrupció.
Per la seva banda, la portaveu del grup parlamentari socialista, Francina Armengol, preguntarà a Bauzá sobre les mesures contra l’explotació laboral que ha articulat l’actual Govern.
La diferència salarial entre homes i dones, les accions per reduir les desigualtats socials, el frau en material laboral, la protecció dels treballadors en atur, a més d’una valoració de les darreres dades i les places per a persones dependents són altres de les preguntes que abordaran els grups parlamentaris en el ple de dimarts.
El PSIB-PSOE farà una interpel·lació sobre política general en matèria d’Hisenda i Pressupostos i s’abordaran dues proposicions no de llei, una sobre un referèndum per triar entre república i monarquia, de MÉS, i una altra d’acció de control al Govern, dels socialistes.