El conseller balear d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha presentat aquest dijous les dades corresponents a l’inici del nou curs 2022/23 a les Illes. L’han acompanyat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández.
El conseller March ha destacat la normalitat d’aquest inici de curs després de dos cursos convivint amb la pandèmia i ha fet un repàs dels aspectes més importants del nou període lectiu que comença el pròxim 12 de setembre.
Un total de 172.970 alumnes (512 menys que el curs passat) estudiaran el curs 2022/23 als centres educatius de Balears. A Eivissa hi ha 20.161 d’aquests alumnes, i 1.170 a Formentera.
Una part d’aquest alumnat iniciarà el curs amb un nou model educatiu derivat de l’aplicació de la Lomloe. «Aquest nou model, basat en l’ensenyament per competències, que posa l’alumnat al centre de l’aprenentatge, comença a aplicar-se a tot infantil i als cursos senars de primària, secundària i batxillerat. El curs 2023-2024 s’incorporaran la resta de cursos», assenyalen des del Govern balear.
La implantació dels nous currículums suposarà canvis rellevants als centres al llarg dels pròxims cursos que afectaran el projecte educatiu, la concreció curricular i l’organització i gestió del centre. «Els terminis per començar aquest canvi en el sistema educatiu són ajustats i, per aquest motiu, la Conselleria ha elaborat propostes de flexibilització de les tasques a curt, mitjà i llarg termini. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en aquest procés de transformació educativa i facilitar al màxim possible la tasca que s’ha de dur a terme», assegura l’Executiu en un comunicat de premsa al respecte.
Més docents
D’altra banda, el Govern destaca que aquest nou curs, a diferència del passat, comença amb total normalitat i sense mesures restrictives per la covid. «Malgrat això, no només no es redueix el nombre de docents, sinó que s’incrementa amb 560 docents. D’aquesta manera, les aules de Balears comptaran amb el nombre més elevat de docents de la història: 16.870».
D’aquests, a Eivissa n’hi haurà 2.091, i a la pitiüsa menor, 152. En ambos casos, suposa un increment respecte del curs passat, en què en total hi havia 2.021 i 148 professors a Eivissa i Formentera, respectivament.
Segons les dades de l’equip de govern autonòmic, des de 2015 el nombre de docents a Balears ha crescut en més de 3000 professors (2.500 a la pública i 400 a la concertada). En total, amb les places adjudicades al llarg de les oposicions celebrades els anys 2017, 2018, 2019, 2020 i 2022 s’han estabilitzat 3.462 places (a escala balear), la majoria per a docents interins, i en els pròxims anys es preveu treure al voltant de 2.500 places més.
Impuls a la digitalització
Pel que a l’impuls de la digitalització, durant el curs 2022/23 els centres educatius hauran d’elaborar el seu propi Pla Digital de Centre que estructuri el desenvolupament tecnològic perquè cada centre sigui digitalment competent.
Per altra banda, es continuaran organitzant nombroses accions formatives per tal de dotar els docents de la competència digital adequada i facilitar l’acreditació digital dels diferents nivells que marca la normativa europea. Fins ara s’han fet 128 formacions i s’han emès 13.008 certificats de superació de la formació per part de l’IBSTEAM.
Per fer possible tot aquest procés, els centres comptaran amb un assessor IBSTEAM. A tal efecte s’ha reforçat la plantilla d’assessors digitals d’IBSTEAM fins a un total de 35 (quatre a Eivissa, 27 a Mallorca i quatre a Menorca).
També cal recordar que el curs 2022/23 s’inicia amb l’inici de la gratuïtat de l’escolarització dels infants de 2-3 anys.