NouDiari / Sa Nostra Sala acull fins a març de l’any que ve la mostra ‘Un Món de Fantasia’ del col·leccionista Félix Martínez Torres, una selecció de joguines diverses dels segles XIX i principis del XX, cadascuna d’elles única i irrepetible, la majoria espanyoles tot i que també hi ha de procedència alemanya, francesa i anglesa. A la mostra, que obri al públic el dilluns 21 de desembre a partir de les 18 hores i romandrà oberta fins el 26 de març, es podran veure jugarois de fusta, de cartó, de llauna, de porcellana, pasta, cel·luloide, feltre i tela, de fabricació espanyola, autòmats francesos i didàctics de diverses nacionalitats.
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, ha presentat aquesta exposició juntament amb Félix Martínez Torres, qui ha destacat especialment les cases de nines i escenes amb les miniatures que les acompanyen (mobiliari, llums, arts decoratives, etc.). Palaus, villes, monestirs, mansions, comparteixen espai amb escenes de salons, cuines, banys, botigues… amb què es recrea amb gran luxe de detall la vida quotidiana del passat.
Així mateix cal esmentar les nines KR d’origen alemany, amb l’estela de David impresa com a signe distintiu dels prestigiosos fabricants d’origen jueu, en aquell moment els més innovadors i reputats.
Apartat especial s’ha destinat a les joguines de caràcter religiós amb les quals els nins de famílies burgeses podien continuar amb les activitats lúdiques pròpies de la infantesa en els dies de recolliment religiós.
També hi ha peces singulars com la nina KEWPIE, icona que va aconseguir treure de la pobresa a la seua creadora atesa la gran demanda, i la representació emblemàtica d’Espanya, la famosa nina Mariquita Pérez acompanyada dels seu germà Juanin i les també conegudes Gisela i Cayetana.
Félix Martínez s’inicià al col·leccionisme a principi de la dècada dels vuitanta de la mà de l’antiquària Mercedes Hernández Santurtún a la que va comprar les primeres peces de la seua col·lecció, un parell de nines datades al 1890. A partir d’aquell moment el seu interès per les antiguitats es va centrar a tot allò que tingués a veure amb la infància d’antany.
En pocs anys ja formava part d’un selecte cercle de col.leccionistes: Amparo Aute, Consuelo Yubero, Javier Conde i Emilio Alemán de la Escosura. Més endavant, també amb els italians Maria Grazia i Michele Mioglionico i la princesa italiana Bona Borromeo, propietària del Museu della Bambola (Castello de Rocca Borromeo, Angera).
D’aquesta manera, Félix Martínez ha arribat a reunir una col·lecció amb elements representatius de diferents èpoques, llocs, classes socials,… Més d’onze mil objectes, comptant cases, nines, miniatures, jocs, vestits i complements; així com una biblioteca auxiliar especialitzada de més de dos mil volums.
A dia d’avui la col.lecció alberga una mostra veritablement representativa del món lúdic de la infància europea des de mitjan segle XVIII fins a mitjan del passat segle XX, període que constitueix l’època daurada del jugaroi, quan es varen aconseguir el més alts nivells de creació, qualitat i bellesa.
Sara Ramón ha assenyalat que aquesta mostra “ens serveix per dur il·lusió i màgia als infants i als adults que encara són infants en un Nadal diferent però que podem viure amb il·lusió”
La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres de 10 a 14hores i de 17:30 a 20:30 hores.