@Noudiari / El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern, Gabriel Company, i la directora general de Medi Natural, Neus Lliteras, han visitat aquest matí els camps de boies ecològiques instal·lats al Caló de s’Oli i a la zona de ses Illetes, dins del Parc Natural de ses Salines a Formentera. El conseller ha explicat que l’objectiu de la visita ha estat “comprovar in situ el funcionament de les mesures que l’executiu autonòmic ha adoptat aquest estiu per tal de reduir l’impacte del fondeig recreatiu sobre les praderies de posidònia i informar i conscienciar els navegants d’una pràctica respectuosa amb un hàbitat protegit”.
Aquests serveis, segons ha assegurat Biel Company, “estan funcionant correctament al llarg d’aquest estiu, tant pel que fa als camps de boies ecològiques com al servei d’informació i assessorament a navegants”. Durant els quatre anys vinents l’empresa adjudicatària de gestionar els camps de boies ecològiques instal·lats en les zones declarades lloc d’importància comunitària (LIC) de Balears és Centro Balear de Biología Aplicada (CBBA). El servei adjudicat consisteix a col·locar i mantenir les boies, vigilar els camps des de la mar i gestionar les reserves telemàtiques per mitjà de l’adreça web http://fondeos.caib.es.
Aquest estiu a Eivissa i Formentera s’han col·locat 110 boies en zones declarades lloc d’importància comunitària (LIC), amb l’objectiu de protegir les praderies de posidònia i regular el fondeig recreatiu entre els mesos de juny i setembre. S’han instal·lat 51 boies a la zona de s’Espalmador-Badia de s’Alga, 26 al Caló de s’Oli i 33 a la zona de ses Salines d’Eivissa. En total, el Govern ha col·locat 380 boies distribuïdes en deu camps que prestaran aquest servei de fondeig ecològic fins al 30 de setembre
Pel que fa a les dades d’ocupació d’aquesta temporada, fins al dia 21 d’agost han utilitzat aquest servei 2.053 embarcacions a Formentera (1.504 a s’Espalmador i 549 al Caló de s’Oli) i 295 a Eivissa. A totes les illes, aquesta xifra supera les 3.000 embarcacions. Com a novetats d’enguany, cal esmentar que per usar aquestes boies ecològiques, a les quatre illes, s’ha establert una taxa d’11 euros/dia per a les embarcacions de fins a 8 metres d’eslora, 24 euros/dia per a les embarcacions de fins a 15 metres i de 40 euros/dia per a embarcacions de fins a 25 metres.
Servei d’ajuda al fondeig
Una altra de les novetats d’enguany ha estat l’increment de la vigilància d’aquesta activitat dins del Parc Natural de ses Salines a Formentera, sobretot en la zona de ses Illetes, on la presència d’embarcacions durant els mesos d’estiu incrementa la pressió ambiental sobre les praderies de posidònia. Per aquest motiu, el Govern ha reforçat la vigilància en aquesta zona amb un servei extern adjudicat a l’empresa Pitiusa de Ecología, SL, que consisteix en la presència de dues embarcacions que fan tasques d’informació, control del fondeig i assessorament a totes les embarcacions que fondegin a la zona i, de manera especial, a les de grans dimensions.
Polèmica
El Consell Insular de Formentera es lamenta que en un assumpte de màxima preocupació com és la regulació del fondeig d’embarcacions a la zona nord-oest de la platja d’Illetes, no s’hagi convocat als representants de la màxima institució de l’illa a participar en la visita dels camps de boies ecològiques instal·lats as caló de s’Oli i al Parc Natural de ses Salines a Formentera.
Des del Consell de Formentera entenen que «aquesta manera de procedir és justificada únicament per un interés polític del Govern Balear, en detriment de la participacio del Consell de Formentera en la preservació dels fons marins, fet lamentat per la institució formenterera».
La política duta a terme pel Govern Balear està causant «un greu perjudici sobre la preservació dels fons marins i en especial sobre les praderies de posidonia. Aquesta circumstància dificulta la defensa per part del Consell Insular de Formentera dels interessos generals de la població i el territori de l’illa, així com de les mesures de preservació i protecció de les praderies de posidònia oceànica com a hàbitat prioritari protegit per l’Estat espanyol i per les institucions comunitàries», explica el Consell en una nota de premsa.
Des de la instució formenterera sostenen que «sempre s’ha mostrat màxima predisposició amb el Govern balear per tal d’adoptar les mesures més efectives per Formentera, amb la finalitat de resoldre la problemàtica del fondeig massiu d’embarcacions sobre posidònia, la qual es troba en un estat desfavorable de conservació, tal com ho demostren les dades de l’estudi de OCEANsnell o els documents de la Comunitat Europea sobre com gestionar els hàbitats prioritaris marins a l’UE».
Rèplica
En resposta al comunicat emès avui pel Consell de Formentera, la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori vol aclarir que el Consell Insular de Formentera ha estat informat de la visita que el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha realitzat aquest matí al Caló de s’Oli i a ses Illetes per comprovar el funcionament dels camps de boies ecològiques i el servei de vigilància i assessorament a navegants. «A causa de la inestabilitat del temps, aquesta visita no s’ha pogut confirmar fins a primera hora d’aquest mateix matí, quan personalment el conseller Biel Company s’ha posat en contacte amb presidència del Consell Insular de Formentera per confirmar la realització de la visita prevista, sense haver-ne obtingut resposta.
La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha remarcat que l’acte d’avui matí ha format part d’un programa de visites més ampli a Formentera per tractar altres temes d’actualitat de competència del Govern balear a l’illa. En aquest sentit, la conselleria recorda que la gestió de la regulació dels fondejos en aigües del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera és competència del Govern autonòmic.