@D.V./ Asseguts en una mateixa taula els representants de tots els àmbits de la comunitat educativa -associacions de Pares (FAPA), directors dels centres d’ensenyament secundari (ADES) i d’ensenyament primari (ADIP), Assemblea de Docents, Associació d’Alumnes i sindicats (STEI, CCOO, UGT)- el missatge contra la política de la Conselleria d’Educació del Govern Balear no pot ser més dur: “L’executiu [balear] amb la seva actitud dèspota i provocadora només busca l’enfrontament entre les famílies i els docents amb una ignominiosa campanya de desprestigi” ha dit Pepa Costa, portaveu de la FAPA.
En una roda de premsa convocada a l’IES Sa Colomina han llegit un manifest conjunt amb totes les illes i en el que han reclamat ‘un inici de curs normal’ i han denunciat “retallades irresponsables, imposicions i arbitrarietats antidemocràtiques, mentides, falta de transparència i una total falta de voluntat de diàleg” per part de la Conselleria que encapçala Joana Maria Camps.
Les principals reivindicacions
En el seu manifest, els representants dels pares i dels professionals de l’educació han reclamat que les decisions educatives siguin fruit del consens i no de la imposició, i que “es puguin elaborar projectes lingüístics de forma adequada, amb els recursos i formació necessaris per a la seva implantació, basat en criteris pedagògics i prou flexible per adaptar-se a la realitat educativa i social de cada centre”.
També han denunciat que als darrers cursos s’ha produït un abús de “les instruccions orals, ambigües i arbitràries. Les irregularitats, les mentides i la manca de transparència han estat la manera habitual de fer feina, i això ha provocat la indefensió tant dels profesionals com de les famílies”.
Han reclamat una escola de qualitat on “els alumnes puguin ser atesos correctament i de manera personalitzada” i amb unes “infraestructures que siguin dignes i amb uns recursos materials adequats i suficients per a tots els alumnes”, recordant que la manca de recursos i les retallades s’acarnissen especialment en els “alumnes amb necessitats especials que requereixen d’un suport educatiu”. També han reclamat que les beques arribin amb la puntualitat i la dotació suficient”.
«Agraïm que no hagin convocat vaga el dia 15»
A més, la presidenta de la FAPA a Eivissa, Pepa Costa, ha agraït als docents d’Eivissa que no hagin convocat vaga pel proper dia 15 de setembre i ha reiterat que “els pares estem d’acord amb les seves reivindicacions”. Costa ha valorat el darrer any, que ha estat ple de conflictes, i ha dit que les relacions amb l’Executiu balear “han empitjorat més encara”.
No obstant, la presidenta de la FAPA s’ha mostrat optimista i ha dit que les lluites han valgut la pena perquè “després de tot el que hem fet, la Conselleria ha tingut pressa per fer via i acabar les obres que tenia pendents”, fet que ha definit com “petites lluites que es guanyen dia rera dia”.
Àlex Pitaluga de l’associació de directors de centres de secundària també ha reconegut que enguany les ràtios milloren una mica respecte al curs anterior, però que “encara continuen lluny de les ràtios que existien al començament de la legislatura”. Finalment, Mercedes Ibarrola de l’associació de directors de centres de primària ha denunciat la manca de democràcia de la Conselleria per “no haver respectat les decisions dels centres escolars, el que demostra que l’educació els interessa poc”.