L’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) ha presentat avui a Formentera els treballs de definició d’un marc per a la creació d’un sistema d’intel·ligència turística de les Illes Balears.
La vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha set l’encarregada de donar la benvinguda a l’acte, que també ha comptat amb representants del sector turístic i de les forces i cossos de seguretat, així com amb el director gerent de l’AETIB, Francesc Mateu. Alejandra Ferrer ha explicat que l’any 2018 Formentera va obrir el seu propi Observatori de dades amb diferents visions que “no són exclusivament turístiques i que serveixen per guiar-nos en la presa de decisions, per continuar en el camí de la sostenibilitat i aconseguir una economia circular”. A més, aquestes dades “també ens ajuden a conèixer les necessitats de la ciutadania i els efectes que tenen les visites turístiques en la seua qualitat de vida”. La vicepresidenta i responsable de Turisme ha parlat sobre la importància de tenir i compartir dades segregades per illes.
En aquest sentit, cal destacar que aquest nou sistema d’intel·ligència turística permetrà compartir les dades, a més de crear-ne de noves. Alejandra Ferrer ha destacat aspectes mediambientals que necessiten dades contínues i actualitzades com “el nombre de fondejos i de trànsit marítim al voltant de la costa, el preu de l’habitatge, el cost de la vida a l’illa o la petjada de carboni i la pujada del nivell del mar”. “Només amb tota aquesta informació podrem continuar prenent mesures com a Consell i també demanar a les autoritats competents actuacions contundents per fer front i arribar als objectius que estableix l’agenda 2030 amb la finalitat d’aconseguir l’equilibri econòmic i mediambiental que ha de tenir repercussió directa en el benestar social”, ha conclòs Alejandra Ferrer. Per la seua part, el director gerent de l’AETIB, Francesc Mateu, ha declarat que per crear el marc per desenvolupar el sistema d’intel·ligència de les Illes Balears “ens hem reunit amb un centenar d’entitats entre públiques i privades per demanar quines dades tenen i què necessiten, perquè segons les necessitats dissenyarem el sistema d’intel·ligència turística”. Es preveu que el sistema estigui a disposició del públic a finals del 2024 a través d’una plataforma en línia.