El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, juntament amb la consellera de Cultura, Educació I Patrimoni, Sara Ramón, i els regidors de Patrimoni i Obres de Sant Joan de Labritja, Santiago Marí i Andreu Roig, han presentat els treballs que s’han executat per restaurar i millorar la font de Balàfia i altres elements patrimonials del seu entorn, com és la sènia d’en Martina.
La consellera Sara Ramon ha explicat que el cost total d’aquest projecte, executat per l’Ajuntament de Sant Joan, ha suposat per a la institució municipal un import de 59.961,90 €.
El Consell Insular va aprovar, dins la línia d’ajudes econòmiques per al manteniment i la recuperació dels béns immobles de patrimoni històric en l’àmbit territorial de l’illa d’Eivissa per als anys 2020-21, una subvenció amb un import de 35.977,14 €, quantia que suposa el 60 % del pressupost d’execució de les obres.
El president Vicent Marí ha recordat que al llarg d’aquesta legislatura el departament de Patrimoni ha invertit més d’1.25 milions d’euros en ajudes per aquest concepte i que, per aquest any, s’ha previst que sigui de més de 500.000 euros la partida destinada al manteniment i recuperació dels béns patrimonials de l’illa. “Estam compromesos amb la conservació del nostre patrimoni i les obres executades pels ajuntaments amb les ajudes del Consell d’Eivissa són una mostra del treball conjunt que hem de fer les administracions per mantenir els nostres béns patrimonials i preservar-los per a les generacions futures” ha remarcat Marí.
La font de Balàfia és una edificació declarada BIC, segons el catàleg de Protecció del Patrimoni Històric del municipi de Sant Joan, la qual es troba enclavada en un entorn de gran valor etnogràfic, ja que a més del patrimoni hidràulic que significa la font en si com a element exempt, està connectada a través d’una petita galeria de pedra que creua el camí veïnal amb un safareig situat a l’est de la petita plaça que conforma la font junt amb els murs de pedra seca existents, i el safareig esmentat comunica al seu torn amb un altre bassó artificial que forma part del sistema de reg de la zona.
Cal remarcar que es tracta d’un territori on l’aigua era abundant i, per tant, era significat directe de riquesa i densitat de població. Per això no és casualitat que a escassos metres de la font ens trobem amb el poble de Balàfia.
A la intervenció realitzada a final de l’any 2015 es va realitzar una sèrie de reparacions als murs de pedra seca d’accés a la font, tant al mur de llevant, que és un mur de pedra seca a dues cares, com al mur de ponent, que és un mur realitzat a una cara, ja que conté les terres de la feixa superior.
Actualment els treballs s’han conclòs amb la restauració i la conservació de la capella de la font de Balàfia i dels elements connexos, com són el safareig i el bassó, recuperant els nivells inicials dels murs i contenint les terres de les feixes adjacents a una distància prudent que permeti la percepció del conjunt per ajudar a comprendre l’antic funcionament del sistema d’irrigació de tot el conjunt.