@Noudiari/ L’Ajuntament de Sant Antoni, a través de la regidoria de Neteja, Via Pública i Medi Ambient, està portant a terme aquesta setmana la reposició de posidònia a les platges del municipi amb accessibilitat i, en total, es retornaran a la mar 4.000 tones d’aquesta planta marina que es van llevar i guardar a principi de la temporada. El retorn de posidònia es farà a quatre de les set platges del municipi, totes excepte cala Saladeta i cala Gracioneta perquè no són accessibles per les màquines, i tampoc es fa s’Arenal perquè és una platja tancada sense dinàmica marina i no pateix ni pèrdua d’arena ni reducció de costa.
La regidora de Medi Ambient, Lidia Prats, ha explicat a peu de platja a cala Salada que “el retorn de la posidònia es fa cada any en acabar la temporada turística i l’objectiu és que aquesta planta marina faci de barrera protectora de cara a l’arribada dels temporals i, així, que no s’enduguin l’arena de les platges”. “A cala Salada, per exemple, s’hi retornaran un total de 40 tones de posidònia”, ha dit Prats.
Un estalvi de 125.000 euros
Fins a l’any 2010, la posidònia es considerava residu i a l’inici de la temporada es duia a l’abocador. Des de fa 14 anys, l’Ajuntament de Sant Antoni recull aquesta planta cada principi de temporada per retornar-la després a la mar i contribuir així, a la neteja i manteniment del medi marí i com a mesura de protecció contra els temporals. Segons ha explicat la regidora Lidia Prats, “les tasques de reposició també tenen un vessant econòmic, ja que suposen un estalvi de 125.000 euros l’any”, quantitat que es destinava a pagar l’entrada de la posidònia a l’abocador.
A més, tal com ha explicat el tècnic municipal de Medi Ambient, Diego Ponce, “la reposició de la posidònia a les platges també contribueix a la seva preservació i increment de la superfície d’arena, com és el cas de Caló des Moro, on la superfície de platja s’ha incrementat entre cinc i sis metres”.