@Noudiari · Ara Balears / Les deficiències en els plans de gestió dels principals espais naturals de les Illes són moltes, algunes de les quals de mètode. Així ho assegura el GOB, que ahir va explicar per boca del seu responsable de Conservació de la Biodiversitat, Toni Muñoz, que “es valora l’estat d’alguns hàbitats de manera diferent de la realitat”.
Així, segons l’entitat ecologista, a la majoria dels hàbitats s’estableixen valors de conservació excel·lents o bons, “fins i tot quan a la mateixa documentació es reconeix que aquests hàbitats pateixen processos de minva en superfície i qualitat”, va dir ahir Muñoz. Això és degut, en opinió seva, a l’intent de mantenir la visió que es va oferir a la Comissió Europea d’un determinat espai en el passat, “en lloc de fer-ho sobre la base de la situació actual i real dels hàbitats”.
Exigència europea
Cal recordar que aquest procés d’elaboració d’uns plans de gestió és una iniciativa del Govern, però per complir amb el requisit de la Unió Europea, que reclama als estats membres que li expliquin per escrit com es troben les principals zones protegides, aglutinades a la xarxa coneguda com a 2000, i que li anunciïn com les gestionaran.
La manca de rigor a l’hora de fer aquests plans de gestió podria venir donada per una intenció, la de Medi Ambient, d’oferir a Europa una visió millor de l’estat de conservació del que tenen realment. El GOB afirmava en aquest sentit que, “si la informació de diagnòstic no s’ajusta a la realitat i la valoració de l’estat de conservació és incorrecta, les actuacions i la seva priorització estan mancades de fonament. Quin valor tindran uns plans construïts sobre informació errònia?”, digueren.
Per la seva banda, l’organització Oceana també es va sumar a les dures crítiques ecologistes contra els plans de gestió. El director executiu a Europa, Xavier Pastor, va alertar dels “greus errors” i d’una “ deficient informació” en l’àmbit marí dels plans de gestió, com és el cas de Cabrera i la Dragonera.
Greus erros
Oceana ha detectat greus errors en la llista de les espècies i els hàbitats marins. “Està desactualitzada i no té en compte les particularitats dels llocs d’interès comunitari”, va assenyalar Pastor.
“La majoria dels hàbitats i espècies s’avaluen com en estat ‘excel·lent’, però no s’entén com s’ha arribat a aquesta conclusió, perquè no es justifica i hi ha estudis i experts consultats que demostren el contrari”, va afirmar Xavier Pastor. Aquest mètode, segons avisa l’organització Oceana, resulta molt perillós, ja que farà que “no s’apliquin les mesures de gestió oportunes allà on es necessiten”.