Avui s’ha celebrat una nova reunió de la Comissió d’Ordenació i Promoció Turística (COPT), a la qual han assistit la vicepresidenta del Consell de Formentera i consellera de Promoció i Ordenació Turística, Alejandra Ferrer, representants del sector turístic de l’illa de Formentera, com l’Associació Hotelera de Formentera, la Cambra de Comerç, PIMEF (Petita i Mitjana Empresa de Formentera), CAEB (Confederació d’Associacions Empresarials de Balears) i agències de viatges, així com representants dels partits polítics i sindicats.
La responsable de Turisme ha traslladat l’anàlisi del document i ha recollit el «parèixer i les aportacions» del sector sobre la modificació de la llei de turisme aprovada pel Govern, «per consensuar unes al·legacions que es traslladaran al Parlament balear», segons ha explicat Alejandra Ferrer. Així, Formentera, segons ha traslladat el Consell mitjançant una nota de premsa, demanarà els següents punts:
Pel que fa al Pla de circularitat, es faran propostes per tractar d’ajudar a les petites empreses així com perquè trobin acompanyament per a implementar aquestes mesures i aconseguir la certificació d’empresa circular. A la reunió d’aquest dimarts també s’han analitzat solucions per facilitar el coneixement de la petjada de carboni per pernoctació, una de les mesures del Pla, i per conèixer aquesta dada no només dels turistes que pernocten, sinó també dels que venen en excursió d’un dia. Per part del Consell Insular i el sector turístic de la Pitiüsa menor també es considera més que necessària una ampliació de la publicitat que es faci sobre el producte local, incloent-hi tot el producte balear.
D’altra banda, des de Formentera s’estudia que la COPT s’encarregui no només d’avaluar les dispenses per al compliment de les mesures de circularitat, sinó també de dispensar-les quan no es puguin complir, així com d’agilitzar els expedientes de millora i modernització d’establiments.
Pel que fa a la moratòria de les places turístiques, a la reunió s’ha considerat necessari «estudiar la incorporació d’un article específic per Formentera perquè tenguin les mateixes dispenses que els hotels (en relació amb tràmits iniciats) i es puguin regularitzar si han realitzat les inversions i feines necessàries per poder comercialitzar-les turísticament i complir amb el pla de Qualitat».
«En definitiva, cal treballar perquè s’adapti la llei turística a les necessitats de Formentera», segons ha explicat Alejandra Ferrer. «Ens hagués agradat haver participat abans en l’elaboració de la llei, però ho farem ara a través d’al·legacions al projecte de llei que presentarem en el Parlament balear», ha afegit en declaracions després de la reunió.