@Noudiari/ La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears que anul·la l’aplicació del TIL a les escoles per part de la Conselleria d’Educació del Govern Balear, no ha deixat indiferent a ningú. Així, el PP, per boca de la seva portaveu parlamentària, Mabel Cabrer, ha assegurat que respecta les decisions judicials però que el trilingüisme és una aposta del partit.
Cabrer ha tret ferro als motius de la decisió judicial advertint que no s’està qüestionant el fons del decret, sinó que l’anul·lació es produeix per un «tema formal». La portaveu popular ha defensat que el Govern creia que no calia consultar la UIB perquè ja es va consultar el Consell Escolar, on la UIB està representada, i el Consell Consultiu. Cabrer tampoc ha aclarit com actuarà ara el Govern i no ha volgut dir si es tornarà a fer un decret llei urgent com es va fer l’any passat. «El Govern mirarà les fórmules jurídiques per acatar les sentències i els possibles recursos que es puguin interposar», ha sentenciat.
“El PP ha de rectificar”
Per la seva banda, el secretari general de la Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE), Vicent Torres, considera que el Partit Popular «està obligat a rectificar la seua política educativa, d’imposicions i negació al diàleg”. En nom dels socialistes d’Eivissa, Vicent Torres s’ha sumat a la petició que ha fet la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, d’exigir una rectificació del Partit Popular i de cessament de la consellera: «Després d’aquesta contundent resolució judicial contra el TIL, Bauzá ha de rectificar, mentre que la consellera Camps no pot seguir ni un dia més en el càrrec». Vicent Torres també ha recordat que «el PP d’Eivissa ha estat defensant sense fissures la política educativa del Govern Bauzá» .
Esperança Marí, diputada de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, ha afirmat que la sentència del TSJ era “esperada perquè el decret del TIL és manifestament il·legal”. Marí ha valorat que la sentència deixi clar que “perquè hi hagi equilibri entre el català i el castellà hi ha d’haver bastantes més hores en llengua catalana, perquè dins la societat aquest equilibri entre les dues llengües no existeix”.
Segons la diputada eivissenca “el curs passat ja va ser un desastre i aquest ho torna a ser. I no només perquè el Govern es boti tranquil·lament la llei, sinó també perquè se la bota sense el més mínim consens i amb el noranta per cent de la comunitat educativa en contra». Així mateix, Marí s’ha congratulat del fet que la sentència digui que ‘brilla con luz propia la necesidad de que la UIB hubiera sido consultada‘ i que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears commini el Govern a fer cas de la Universitat, òrgan consultiu del Govern en qüestions de llengua.
El PI i EU també aplaudeixen la sentència
Segons el PI-Proposta per les Illes, l’anul·lació del Decret que regula el Tractament Integrat de Llengües és “una nova galtada a la manera de fer política d’aquest executiu”. Així, el partit regionalista exigeix al president José Ramón Bauzá que “aturi aquest despropòsit i pacti, d’una vegada per totes, un projecte educatiu que garanteixi l’estabilitat i la continuïtat del sistema”. A més, el PI lamenta que tant pares, com alumnes i docents “hagin patit la política del president Bauzá durant quatre anys, un temps que es podria haver aprofitat per avançar en qualitat educativa”.
Finalment, Esquerra Unida ha valorat que amb aquesta sentència “el Govern balear i la Conselleria d’Educació es situen al marge de la llei, ja sigui en els successius decrets d’aplicació del TIL o amb la imposició de serveis mínims abusius, contraris als drets constitucionals en el cas de les convocatòries de vaga de l’ensenyament”. EU també anima als docents a “continuar la seva lluita fins que el Govern es decideixi a obrir el diàleg i a arribar a un gran consens en matèria educativa, renunciant a la imposició i a les il·legalitats”.