Un total de 39 alumnes de primer d’Educació Secundària Obligatòria de l’IES Algarb de Sant Jordi han participat aquest matí en una jornada de neteja a la platja del Parc Natural de ses Salines, organitzada en el marc de l’acció ‘Lets clean up Europe!’ de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, que s’ha desenvolupat paral·lelament a platges de Catalunya i de l’Occitània i que ha implicat al voltant de 300 estudiants dels tres territoris.
«La idea és que joves d’instituts fan al mateix moment una acció de sensibilització a tres indrets d’espais naturals. Aquí estam al Parc Natural de ses Salines i ho feim també al Delta de l’Ebre i al Parc Marí del Golf de Lleó», ha explicat a Noudiari el secretari general de l’Euroregió, Xavier Bernard-Sans, qui ha destacat la importància de que des de petits estiguin conscienciats amb la protecció de la natura i «vegin la Mediterrània com un bé seu que s’ha de protegir».
La jornada, organitzada amb la col·laboració del Govern balear, ha començat cap a les 9.30 hores, quan tots els participants han arribat a la platja. En primer lloc, els i les alumnes han afagat una moxtilla amb el material necessari per dur endavant la feina, com guants de protecció per les mans, entre altres coses, i a continuació han rebut indicacions sobre l’objectiu de l’activitat i com s’havien d’organtizar.
D’altra banda, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern balear, Ana Torres, els ha comentat que esperava que a partir d’aquest dia estiguessin més conscienciats del que implica tirar residus que poden acabar a la mar. «Tota feina és important», ha afegit en relació amb la feina a desenvolupar.
Per la seva part, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern balear, Ana Torres, els ha comentat que esperava que a partir d’aquest dia estiguessin més conscienciats del que implica tirar residus que poden acabar a la mar. «Tota feina és important», ha afegit en relació a la tasca que anaven a desenvolupar.
Els estudiants s’han dividit en dos grups que havien de treballar a diferents zones de la platja. Dins d’aquestos, a cada un hi havia persones encarregades de plàstic i de paper, per anar separant els residus quehi trobassin. A més, disposaven d’unes ampolles especials per dipositar les llosques de cigarret que hi hagués tot i que, com els han dit, es tracta d’una platja sense fums i per tant no s’hi pot fumar.
Encara que la platja estava «bastant neta», com els han indicat i ha apuntat la regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Felicia Bocú -qui ha explicat que la setmana passada s’havia fet ja una neteja-, quan els joves s’han posat a fer feina ràpidament han començat a trobar les primeres restes, moltes de les quals eren precisament llosques a la vora de la mar.
Amb cura, han anat agafant tot el que trobaven i deixant-lo a les bosses corresponents segons el tipus de materials. Una vegada recorreguda tota la platja i finalitzada la recollida de residus, estava previst pesar i fer recompte de les restes trobades i, per finalitzar, esmorzar tots junts.
Accions de cooperació
Aquesta activitat forma part de la jornada euroregional de recollida de residus ‘Let’s clean up Europe!’, que es desenvolupa dins del programa europeu Netegem Europa. Cada any s’organitza a diferents punts de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que és una organització de cooperació política entre el Govern de les Illes Balears, el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Regió de l’Occitània, que vol crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la integració social, mediambiental, cultural i econòmica d’aquest territori europeu.
Segons el secretari de l’Euroregió, la seva intenció és ampliar-la a més indrets el proper any. «Ens agradaria fer-ho a tot la Mediterrània», ha afirmat i ha incidit en el fet que el seu objectiu és que «joves de tota l’Euroregió treballin amb altres al mateix moment».
Precisament en relació amb els joves participants, avui han estat a Eivissa també quatre membres de l’Assemblea euroregional de la Joventut, creada el 2022, que han parlat als estudiants de l’IES Algarb de la tasca que duen a terme i els han animat a formar-hi part quan tenguin 16 anys. Els han explicat que es tracta d’una eina de participació ciutadana dirigida a joves d’entre 16 i 30 anys, que es reuneixen per tractar temes socials, d’economia, medi ambient i igualtat de gènere, que participen en accions i que fan propostes de millora a l’Euroregió.