@D.V./ No han hagut concentracions multitudinàries, ni xiulades, ni marees verdes ni consignes. Avui, els docents han plantejat la vaga com una jornada informativa per a que els ciutadans no oblidin els motius de l’aturada. Així, a primera hora del matí han instal·lat taules informatives als vuit centres escolars on es realitzaven les proves de nivell d’anglès realitzades per l’Institut per a l’AValuació de la Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE). Posteriorment, s’han traslladat a alguns espais cèntrics dels municipis d’Eivissa per informar de la vaga i recollir signatures.
Fent vaga des de les taules informatives
Un dels llocs on s’ha instal·lat una taula informativa ha estat al passeig de s’Alamera, a Santa Eulària. Allà es podia signar tant per demanar la dimissió de la consellera d’Educació, Joana Maria Camps, com per a que el Govern inverteixi en l’educació pública els diners que s’ha estalviat amb les nòmines dels professors en vaga, dotant econòmicament serveis de menjadors, llibres, autobusos escolars o professor de reforç als alumnes amb necessitats especials. L’ambient entre els docents bascula entre resignació pel fracàs de les negociacions amb el Govern, i els ànims perquè perceben que la seva protesta manté un recolzament social important.
“La gent no ens ha oblidat, i estem prou satisfets perquè molta gent s’hi acosta demanant-nos informació” comenta Joan Abrines, professor de música interí del col·legi públic de Sant Ciriac, qui explica que no sap si l’any que ve haurà de donar les classes en anglès i que està estudiant a l’Escola Oficial d’Idiomes, tot i que admet que “no sé com es pot donar la música en anglès”.
A peu de taula informativa, la professora Tànit Marí, també del CP Sant Ciriac, es mostra satisfeta amb la resposta dels pares: “només han vingut el 25% dels alumnes, i és important que els pares ens continuïn recolzant”. Marí ha criticat que les proves de coneixement d’anglès es realitzin tot i que en el centre no havia el nombre mínim d’alumnes per a que les proves tinguin validesa legal: “S’haurien d’haver fet les proves a un mínim de 30 alumnes i a Sant Ciriac només l’han feta 22. La Conselleria vulnera la seva pròpia legalitat, però ja hauríem d’estar acostumats a pràctiques d’aquesta mena.
De fet, des de la Coordinadora Professorat Preocupat s’ha denunciat que molts alumnes han anat a escola amb un document signat pels seus pares en el que es negaven a que els seus fills efectuessin la prova, però la Conselleria d’Educació ha negat qualsevol validesa a aquest document, i ha obligat a tots els alumnes presents a efectuar-la.
“Avui no hem avançat matèria perquè s’havien de realitzar les proves de l’IAQSE, i per aquest motiu hem decidit aturar, per no perjudicar l’aprenentatge dels alumnes” comenta Marí, qui explica que a Sant Ciriac s’està aplicant el TIL i que, per exemple, a cinquè de Primària s’està impartint l’Educació per la Ciutadania en anglès: “Nosaltres fem el que ens mana la llei, però l’experiència del dia a dia ens demostra que aquest sistema no funciona”.
Sense classes però amb estudis
A mig matí, els estudiants de Batxillerat de l’IES Santa Maria aprofiten l’hora de l’esbarjo per sortir al carrer i estirar una mica les cames. Asseguts en uns bancs davant de Can Ventosa o en els esglaons de l’escola, comenten la jornada. En Toni, estudiant de segon de Batxillerat de Socials comenta que pràcticament tots els seus professors han fet vaga, mentre que na Carmen, que estudia el Batxillerat Científic, ens informa que només dos dels seus professors han fet vaga. No obstant, no tenir classe no significa no fer feina: la majoria d’estudiants ha aprofitat el matí per repassar els apunts i estudiar el material lectiu.
“Entenem els motius dels professors, però ara estem molt preocupats perquè ens hem de presentar a la Selectivitat” comenta na Carmen, que s’ha passat tot el matí estudiant: “No sabem si podrem repassar tota la matèria perquè anem molt justs, per això, encara que hagi vaga, no descansem ni una hora”. La prioritat, ara per ara, és passar la Selectivitat.
Notícia relacionada:
Desigual seguiment de la vaga de docents