La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha defensat avui en el seu discurs de l’acte de commemoració del 43è aniversari de la Constitució que s’ha d’aconseguir una Carta Magna “adaptada a les futures generacions i que doni veu a Formentera”.
En un acte institucional celebrat avui a la sala d’actes del Consell, la presidenta ha defensat (de la mateixa manera que Francina Armengol a l’acte de Palma) una reforma del text constitucional: “Si volem societats amb l’harmonia i l’equilibri que ens dona la democràcia, necessitam una reforma de la Carta Magna que contempli els nous reptes que tenim com a societat i ens permeti afrontar amb garanties la realitat social”.
En aquest sentit, Ana Juan ha assenyalat que «en aquests anys de vigència de la Constitució, Formentera ha crescut com a societat, ha desenvolupat el seu autogovern i s’ha mostrat com a una societat forta, implicada i preocupada pel seu futur». «Formentera ha alçat la veu, però hem de donar-li un nou impuls i avançar cap a l’autonomia en la presa de decisions”, ha afegit. En aquest sentit, la presidenta ha defensat que Formentera ha de tenir la figura del senador com a eix que pugui traslladar les necessitats en la presa de decisions que afectin l’illa.
Que l’habitatge no sigui un luxe
A més a més, la presidenta socialista del Consell ha abordat els reptes amb el jovent: “Hem de ser capaços de deixar-los una illa més habitable, en què l’accés a l’habitatge no sigui un luxe, hem d’enfocar el futur cap al nostre patrimoni natural, analitzant què no hem fet bé els darrers anys per arribar aquest punt de saturació i de risc i en què podem millorar per oferir el futur que desitjam”.
Imatges de l’acte d’avui al Consell Insular de Formentera.
Drets socials
Ana Juan ha destacat que la societat actual ha de ser “solidària amb les persones més necessitades, com les que arriben a les nostres costes” i ha incidit en “plantar cara davant les amenaces i el discurs de l’odi que busca acabar amb moltes de les llibertats i els drets que s’han aconseguit: la igualtat, els drets del col·lectiu LGTBI o la multiculturalitat de la qual es nodreix la nostra societat”.
A aquesta cita també s’ha recordat que, segons estableix la mateixa Constitució, «la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció».
Per a finalitzar l’acte, el professor de l’Escola de Música i Dansa de Formentera, Xumeu Joan, i l’alumne Hugo Escandell, de sis anys, han sonat la Curta i la Llarga.