L’Institut d’Estudis Eivissencs celebrarà l’acte de lliurament de les Mencions Sant Jordi 2022 el pròxim diumenge, 1 de maig, a les 19:30 h, a l’Auditori des Caló de s’Oli, de l’Ajuntament de Sant Josep.
La gala serà presentada per Carol Bonet i Juanjo Ferrer i comptarà amb la participació de Vicent Ribas Ite (es Ninja des Cubells) i dels grups Pvssydònia i Endèmics.
La Menció d’Honor Sant Jordi va néixer el gener de 1989, quan l’Assemblea General de socis de l’Institut d’Estudis Eivissencs es proposà instituir unes Mencions Honorífiques que fossin un reconeixement públic de la feina que han realitzat i realitzen persones i entitats a favor de la nostra llengua i cultura. D’acord amb aquesta proposta, la Comissió Executiva de l’IEE creà la Menció d’Honor Sant Jordi.
L’any 2010, la Comissió Executiva hi va afegir dues noves distincions: la Menció Jove, destinada a una persona o col·lectiu jove que treballi per al jovent, i la Menció a la Producció Cultural, com a reconeixement a una producció cultural recent en qualsevol format, que destaqui per promoure la llengua i la cultura de les Pitiüses.
La MENCIÓ D’HONOR la rebrà Josep Antoni Prats i Serra, geògraf per la seva tasca d’investigació i promoció del coneixement «de la nostra geografia, que ha permès, tant al professorat com a la resta de la societat, conèixer a fons indrets i característiques del nostre territori».
Ha elaborat diversos materials didàctics alhora que ha estat formador al centre de professorat i a la Universitat de les Illes Balears.
És coautor (juntament amb Esperança Marí i Mayans) del llibre Geografia i història de Formentera; coordinador de Les Pitiüses, terres i gent; és autor de Les Pitiüses i la història de la cartografia (un estudi introductori del Catàleg del fons cartogràfic de l’Arxiu Històric d’Eivissa) i del Mapa de pobles i vendes d’Eivissa i Formentera, publicat pel Consell.
És col·laborador de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera des de 1995, on redacta especialment les veus de les vendes d’Eivissa i les relacionades amb la cartografia; n’és cap de l’àrea de geografia i membre del consell de redacció des de l’any 2000.
Participà, el 1998, en l’elaboració de l’Informe per a la declaració d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat. L’any 2004 redactà la part geogràfica de l’obra Es Amunts d’Eivissa. Vida, cultura i paisatge. Ha publicat articles de temàtica geogràfica en revistes com El Pitiús, Eivissa, Pissarra, Serra d’Or o Treballs de la Societat Catalana de Geografia. Va ser autor de la secció “Amb els peus a la terra” del suplement setmanal Mola del Diario de Ibiza. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació: diaris, ràdios, televisió autonòmica…, sempre per donar a conèixer el nostre territori. Fou membre del consell de redacció i col·laborador de la revista Veu d’Eivissa i Formentera (1992-1994). Ha set coordinador del Grup de Coneixement del Medi de l’Institut d’Estudis Eivissencs des del 1995 fins el 2020, amb el qual ha desenvolupat més de 200 sortides a gairebé tots els racons de les Pitiüses.
«No volem oblidar tampoc la seva tasca docent, tant en instituts com en el màster de professorat, sempre enfocat a divulgar i compartir les seves investigacions i les d’altres que l’han precedit, sobre la geografia i el nostre territori», indica l’Institut.
Per tot això, han considerat que és mereixedor de la MENCIÓ D’HONOR que atorga l’Institut d’Estudis Eivissencs.
MENCIÓ A LA PRODUCCIÓ CULTURAL: EDICIONS AÏLLADES.
De la mà de Ramon Mayol, com a director i ànima del projecte, Edicions Aïllades ha complert 10 anys de publicacions en català.
Per portar endavant aquesta tasca, l’editorial s’ha rodejat de consellers i col·laboradors (Bartomeu Ribes, Nora Albert…) que vetllen per la qualitat de les obres que s’ofereixen al públic.
En aquesta editorial han publicat diversos autors i autores ja reconeguts de les Pitiüses (Marià Torres, Bartomeu Ribes, Bernat Joan, Nora Albert, Iolanda Bonet…), així com altres que comencen en el món de les lletres i que han trobat una porta en aquesta editorial. Per a tota aquesta producció i pel fet d’arribar ja a 10 anys, EDICIONS AÏLLADES mereix el reconeixement a la PRODUCCIÓ CULTURAL per part de l’Institut d’Estudis Eivissencs.
MENCIÓ JOVE: LA RÀDIO A L’ESCOLA
La ràdio a l’Escola és un projecte iniciat el 2015, i coordinat per Vicky Alemany i Franch, que fomenta la cultura i la llengua catalana mitjançant la gravació de programes de ràdio a l’escola sobre temàtiques molt diverses.
Entre els seus programes destaca «L’experiència compta», un programa on els joves treballen de manera conjunta amb gent major. Hi participen 14 escoles i instituts d’Eivissa: els CEIPs de Puig d’en Valls, s’Olivera, sa Graduada, Can Raspalls, Santa Gertrudis, Sant Antoni, Sant Carles, Can Misses, l’Urgell; i els instituts de Sant Agustí, Algarb, sa Serra, Quartó del Rei i Balàfia.