Avui s’ha fet la presentació de les «Audioguies del Mar de Formentera», una aplicació mòbil que dona a conèixer la importància mediambiental, els valors naturals i el patrimoni cultural i històric de les zones de xarxa natura 2000 i les reserves marines de Formentera, i conservar aquesta part de la història marítima i pesquera de l’illa.
Aquesta iniciativa sorgeix de la Societat per al Desenvolupament de les Comunitats Costeres (Soldecocos) i ha estat executada amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Pleamar, cofinançat per el Fons Europeu Marítim i de Pesca, on han col·laborat l’Organització de Productors Pesquers Artesanals Llotja de Conil (OPP72), la Confraria de Pescadors de Formentera, GEN-GOB i WWF-Espanya, i el Consell de Formentera.
L’app es pot descarregar als dispositius mòbils posant la cerca: Audioguia del Mar de Formentera. Té informació sobre diferents itineraris que transcorren pel patrimoni cultural, natural i marítim- pesquer, georeferenciats en un mapa i il·lustrat amb fotografies històriques, que són, a més, àudio-descrites amb les veus, la memòria i el coneixement de protagonistes locals: pescadors artesanals, dones de la mar, investigadors, naturalistes, etc. Dins del mateix projecte també s’ha realitzat una Audioguia del Mar de Cadis.
Promoció i conservació
L’objectiu, segons ha explicat a la presentació Francisco Sobrado, representant de Soldecocos, és “involucrar la societat local i els visitants en les activitats de promoció i conservació del patrimoni mediambiental i etnogràfic marítimopesquer de Formentera amb la finalitat de reconèixer els valors ecològics, socioculturals i econòmics d’aquest patrimoni i les bones pràctiques ambientals”.
El conseller de Medi Rural, Josep Marí ha mostrat la seva satisfacció perquè s’hagi pogut desenvolupar aquesta aplicació “tan completa, que va ser una demanda del sector pesquer de l’illa, i que permet posar en valor aquesta part tradicional de la nostra cultura”. L’app està en quatre idiomes, català, castellà, anglès i italià, i es difondrà a través dels canals d’informació turística del Consell perquè aquesta eina arribi també als visitants.
A la presentació s’han entregat unes plaques amb codis QR que enllacen amb l’app per descarregar-la des del mòbil. Aquestes plaques es posaran en diferents punts de l’illa perquè la ciutadania pugui conèixer l’aplicació. El patró major de la Confraria de pescadors de Formentera, Iván Pérez Marí, ha mostrat la seva satisfacció perquè aquesta iniciativa, que reconeix la feina, tradició i patrimoni del seu sector, hagi sortit endavant. A la trobada també han assistit la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, el representant del Gen-Gob, Marià Marí i, per videoconferència, José Luis García Varas, responsable del Programa Marí de WWF Espanya.
Documental
El projecte complet pretén desenvolupar un pla de divulgació i sensibilització del patrimoni pesquer i també inclou un vídeo documental, “Paisatges i memòries del litoral”, protagonitzat per pescadors de Formentera posant en valor les maneres de vida lligades a la mar, el patrimoni marítim-coster i els espais marins protegits, amb especial atenció als espais de la Xarxa Natura 2000.
Es podrà veure en una sessió oberta a la ciutadania aquesta tarda a les 19.30 h a la Sala d’Actes del Consell. L’accés és gratuït, no fa falta reserva prèvia. Es respectaran els protocols sanitaris vigents. Dins de la iniciativa també s’ha realizat un documental de Cadis.
D’altra banda, cal destacar que ahir es va fer una sessió de formació al sector pesquer de Formentera sobre l’aplicació amb l’objectiu que siguin els mateixos pescadors, protagonistes d’aquesta història els que difonguin l’aplicació.