@Noudiari · Ara Balears / El president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, ha fet gestions perquè el grup popular al Senat no sancioni els quatre senadors del PP balear que la setmana passada van sompre la disciplina de vot del seu grup i van donar suport a una iniciativa del socialista Francesc Antich contra les prospeccions petrolíferes previstes a prop de les costes de l’Arxipèlag. Així ho va reconèixer ahir la portaveu dels populars al Parlament, Mabel Cabrer, qui assegurà que, després de les gestions de Bauzá, el PP balear espera que el desmarcament dels quatre senadors “no tingui conseqüències” per a ells.
Es preveu que avui el consell de direcció del grup popular al Senat es reuneixi per decidir si sanciona quatre dels cinc senadors del PP de Balears que dimecres van votar amb el PSOE. Són els mallorquins Llorenç Bosch, Gari Durán i Maria Antònia Grau (que és senadora autonòmica) i l’eivissenc Pepe Sala. La menorquina Joana Francesca Pons no va rompre la disciplina de vot i va votar amb el grup popular contra la moció d’Antich, que no es va aprovar perquè la majoria popular a la Cambra Alta ho va impedir. Tot i que el grup popular al Senat no té establert un règim de sancions, en casos similars, com el de la diputada Celia Villalobos, la sanció màxima que s’aplicà per rompre la disciplina de vot fou de 500 euros.
Les suposades gestions de Bauzá per intentar que els quatre senadors del PP balear no siguin sancionats es produeix després que el president hagués lloat la seva “coherència” i hagués anunciat públicament que va ser ell mateix qui els va donar “ordres definitòries” perquè es desmarcassin del seu propi grup i votassin a favor de la moció d’Antich, que demanava al govern central suspendre les prospeccions petrolíferes a la mar Mediterrània i modificar l’actual Llei d’hidrocarburs, aprovada en temps d’Aznar i que liberalitza el sector permetent que es puguin fer els polèmics sondejos.
No hi haurà front comú
Però Bauzá, segons va reconèixer ahir Cabrer, no només ha fet gestions per evitar les sancions, sinó que també s’ha posat en contacte amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per exposar-li el rebuig unànime que generen a les Illes Balears els projectes de prospeccions petrolíferes prevists a la Mediterrània. “El senyor Rajoy coneix perfectament” el posicionament de l’Arxipèlag contra les prospeccions, va afirmar Cabrer, perquè, segons recalcà, Bauzá ha parlat amb ell i perquè també ha vist com votaven els senadors balears del PP. “A les Illes ja hi ha un front comú clar i contundent, fins i tot els senadors varen rompre la disciplina de vot”, hi insistí. L’argumentari li serví per rebutjar la petició que ahir materialitzà el PSIB, per demanar a Bauzá que es reuneixi amb Rajoy per deixar-li clar el rebuig unànime a les prospeccions i que ho faci acompanyat pels representants de l’oposició i de les plataformes. La petició, que s’ha formulat en una esmena a una proposició no de llei del PP que es debatrà avui, no serà acceptada pels populars, que ahir la consideraren un intent de l’oposició per “tapar les seves vergonyes”, referint-se que en el passat no feren res per impedir les prospeccions.
El candidat del PP a les europees, Gabriel Mato, manifestà ahir a Canàries que la UE “ha dit clarament” que les prospeccions petrolíferes no contravenen la normativa europea i recordà que s’està esperant la declaració d’impacte ambiental. Segons ell, s’està generant “un enorme debat” sobre una qüestió que “no és la que més preocupa els ciutadans”, als quals allò que els interessa és aconseguir un lloc de feina i sortir de la crisi. I això no ho resol “un debat estèril sobre prospeccions sí o prospeccions no”, va afirmar en declaracions recollides per l’agència Efe.