@Soldat
«Jo som en Joan Coll, l’esporgador del senyor Solivelles de Mallorca». Així s’ha presentat l’expert que ha dirigit el curs de poda d’oliveres centenàries organitzat pel Consell Insular. El lloc triat no podia ser més adequat, la Necròpolis fenici-púnica des Puig des Molins, l’històric emplaçament de producció d’oli a Vila.
Una quinzena d’alumnes ha assistit a aquestes classes, que tenen com a objectiu protegir les oliveres centenàries, no només pel seu valor paisatgístic, sinó també per aprofitar la creació «d’una marca eivissenca d’oli d’arbres centenaris», segons ha destacat el conseller d’Agricultura, Antoni Marí ‘Carraca’.
«Aquests arbres són longeus, no poden tenir la producció d’una olivera de 15 anys, però si es cultiven, s’abonen i es poden de manera adequada poden donar fruits per oli», ha explicat Coll. De fet, «a Mallorca s’estan recuperant aquests arbres antics a moltes bandes i se’n fa oli», ha recordat l’expert, que destaca que a Eivissa és més fàcil la seva protecció donat que es troben als plans i no a zones muntanyoses, com és el cas de Sóller.
El conseller d’Agricultura també ha anunciat que, de cara a ajudar al manteniment i la producció d’aquests arbres, proposarà als cinc ajuntaments eivissencs l’elaboració d’un catàleg, a més de l’impuls a la marca d’oli eivissenc amb oliveres centenàries.
La jornada pràctica ha tengut lloc a un terreny de 5,3 hectàrees amb més d’un centenar d’oliveres centenàries. Joan Coll ha explicat, amb les seves demostracions, com millorar la salut i estètica de les oliveres, encara que, segons ha precisat, també es podria arribar a potenciar la seva producció.
A banda dels 15 alumnes que s’han pogut matricular al curs (que ha tengut lloc aquesta setmana amb diverses sessions teòriques), a les pràctiques s’ha convidat a altres persones interessades que s’havien quedat fora del curs per la limitació de places. La demostració s’ha realitzat a la Necròpolis del Puig des Molins i el Museu Arqueològic ha col·laborat també amb la cessió d’una aula per realitzar la classe teòrica.
Aquesta finca és una antiga explotació agrària que porta més de mig segle sense conrear-se. Les oliveres, més d’un centenar, es varen plantar aprofitant els antics hipogeus. El director del Museu Arqueològic, Jordi Fernández, ha agraït que aquesta sessió pràctica es realitzi dins aquest espai i ha desitjat que, en un futur, es pugui tenir cura d’aquests arbres centenaris que conformen un paisatge molt característic de la Necròpolis.
El curs de poda de fruiters s’emmarca dins un cicle de cursos organitzats per la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Cooperació Municipal, que es portaran a terme els propers mesos.