Aquest divendres comença la primera edició del Congrés Sant Josep és Foto, que constitueix l’eix central del certamen i que ja compta amb més d’un centenar d’inscrits. L’esdeveniment s’allargarà durant tot el cap de setmana i inclourà sortides fotogràfiques, visites a les exposicions inaugurades a les sales de Can Jeroni, Can Curt i Caló de s’Oli, i, especialment, un ambiciós programa de ponències impartides per grans fotògrafs del país.
La primera jornada començarà al matí amb la recollida d’acreditacions, un recorregut fotogràfic pel municipi de Sant Josep i la visita a una de les exposicions. Ja a la tarda, a les 16.30 h, l’alcalde de Sant Josep, Vicent Roig, i els organitzadors del certamen, Joan F. Ribas i José Juan Gonzálvez, inauguraran el congrés, donant pas a la primera ponència a càrrec del gran fotògraf mallorquí Pepe Cañabate, també protagonista d’una de les exposicions, en la qual aprofundirà sobre la seva rica experiència en l’art del blanc i negre, des dels seus inicis en el laboratori tradicional fins a la integració d’eines digitals en el seu procés creatiu. Ho farà en conversa amb el seu paisà, retratista i fotògraf documental, Juanjo Alfonso.
La tarda continuarà amb una projecció de les imatges més impactants de les darreres edicions del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear (MARE), on s’explora la fotografia marina i de conservació. Tancarà la jornada la fotògrafa establerta a Eivissa Joana Dueñas, també protagonista d’una altra exposició i gran especialista en paisatge, que ha convertit la càmera en una extensió de la seva vida, recorrent amb ella gran part del món.
La jornada de dissabte arrencarà amb una altra sortida pels voltants de Sant Josep i una nova visita a una exposició. Ja a la tarda, el primer ponent, a les 16 h, serà Fran Cea, un dels especialistes en imatge de concerts més reconeguts i amb un estil propi, que fa que les seves imatges coloristes siguin perfectament identificables. La seva xerrada serà una gran oportunitat per entendre el potencial i els desafiaments d’aquest art únic. A continuació, els assistents podran gaudir de la projecció d’una selecció d’imatges del grup local de fotògrafs Flickeros d’Eivissa, que capturen magnífiques instantànies dels paisatges i la natura de l’illa.
La següent conferència portarà al certamen una de les fotògrafes documentals més destacades del país: Sofía Moro, els projectes de la qual amb dones empresonades a l’antiga presó de Carabanchel, veterans de la Guerra Civil Espanyola o condemnats a mort nord-americans que acabaren sent declarats innocents han donat la volta al món. Aquest segon dia conclourà amb una presentació a càrrec del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany i la projecció del documental Toni Catany. El temps i les coses. En acabar, se celebrarà una festa a l’exterior de l’auditori per a tots els participants, amb gastronomia i música en directe a càrrec del grup de folk irlandès The Moonshine Band.
La jornada final, diumenge, es desenvoluparà al matí amb dues ponències també excepcionals. En primer lloc, Anna Devís i Daniel Rueda conduiran el públic a través del seu recorregut, mitjançant un passeig visual. Junts han revolucionat l’art de la fotografia fusionant la seva formació en arquitectura amb una visió lúdica i minimalista del món. Posarà la cirereta final Carlos Spottorno, amb una immersió en els seus 25 anys com a fotògraf: des dels seus primers passos com a director d’art fins a la fotografia publicitària, documental i de retrat, passant pel fotoperiodisme i el vídeo. Finalment, cap a les 13.30 h, tindrà lloc la cloenda del congrés.
Sant Josep és Foto i els seus creadors
La primera edició de Sant Josep és Foto representa molt més que un festival fotogràfic. És el fruit de la passió, l’esforç i la il·lusió de dos grans entusiastes de la fotografia i del patrimoni local: Joan F. Ribas i José Juan Gonzálvez, dos eivissencs professionals d’aquest ofici tan apassionant que, moguts per l’amor a la imatge i el profund respecte pel municipi de Sant Josep de sa Talaia, s’han proposat transformar aquest racó de la Mediterrània en l’epicentre de la fotografia creativa.
Sant Josep constitueix un dels territoris amb més possibilitats per organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, per la qualitat i varietat dels seus paisatges. El municipi està esquitxat de cales amagades, platges immenses de sorra blanca, penya-segats imponents i sortides i postes de sol plenes de color. A més, està envoltat per una mar d’illots que confereixen gran espectacularitat a les fotografies, com es Vedrà, sa Conillera, s’Illa des Bosc, s’Espartar o ses Bledes. Aglutina, igualment, un Parc Natural amb unes salines de 2.500 anys d’antiguitat, un poblat fenici declarat Patrimoni de la Humanitat, torres de defensa, pobles amb encant, esglésies emblanquinades i una arquitectura rural blanca i emblemàtica, el fulgor de la qual destaca entre conreus i muntanyes de pins.