@Noudiari/ El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, va iniciar el passat dilluns una nova campanya de control de la plaga de la processionària del pi.
Aquesta campanya, com ja és habitual durant les darreres 2 campanyes, es fa en coordinació amb la Conselleria de Medi Ambient de les Illes balears a través del Servei de Sanitat Forestal i la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, que lideren el pla de control de la processionària a petició del Consell Insular de Formentera pels acords obtinguts amb les associacions de la secció de Medi Ambient del Consell d’Entitats, principalment els caçadors i apicultors, i, consecutivament, per acord al plenari de Formentera per votació favorable de tots els grups polítics. Així mateix, l’Ibanat i els agents de medi ambient (AMAs) col·laboren en el desenvolupament de la campanya.
Cal assenyalar que el mateix dilluns els dos operaris de la brigada retiraren gairebé 400 bosses dels pins en un recorregut prop de la zona de la finca de Sa Tanca d’Allà Dins. A més a més, el Consell de Formentera ha posat a disposició dels voluntaris de les diferents associacions de caçadors 2.250 cartutxos per fer l’eliminació mecànica de bosses mitjançant trets d’escopeta per destruir les bosses de les copes dels pins més alts.
El cost previst per la campanya 2018 és de 4.000€ depenent de l’evolució de la plaga.
Col·laboració ciutadana per la localització de bosses de processionària
Així mateix, s’ha activat a l’APP Línia Verda una pestanyeta per a poder notificar la localització exacta de les bosses de processionària que els ciutadans trobin. D’aquesta manera, tots aquells que detectin bosses d’aquesta eruga a alguna zona de l’illa disposaran d’un canal obert directe per a notificar-ho al Consell Insular a fi de dur-hi a terme les actuacions necessàries.
És per això que des del Consell de Formentera s’anima a la població, especialment als veïns d’Es Cap de Barbaria, a comunicar a l’àrea de Medi Ambient a través de l’aplicació LÍNIA VERDA, el telèfon 971 32 12 10 o del correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat per a donar-los la localització exacta de les bosses que visualitzin i procedir a la seva eliminació.
Tractament amb Bacillus thuringiensis
Recordem que a l’octubre del 2016 es van realitzar un tractament terrestre formulat a partir de la matèria activa Bacillus thuringiensis i no amb l’agent químic Diflubenzurón, que es proposà al 2014 i que fou rebutjat per la ciutadania de Formentera.
L’eficàcia d’aquest tractament amb Bacillus thuringiensis va ser bona, encara que restringida al voltant dels camins i les zones on van accedir el vehicle i els operaris encarregats de la polvorització amb aquest agent biològic.
L’evolució de la plaga va fer necessari un tractament més extensiu, i a l’octubre del 2017 es van realitzar dos tractaments aeris també amb Bacillus thuringiensis, polvoritzant 1.500 hectàrees concentrades a la zona d’Es Cap de Barbaria.
De forma preliminar cal destacar una reducció bastant important del nombre de bosses de processionària a la zones tractades. Tota manera, “fins que no finalitzi la prospecció de tot Es Cap de Barbaria, no es podran avaluar els resultats de les diverses tècniques de tractament dutes a terme. Si bé, a grans trets, sembla que els nivells poblacionals de processionària han disminuït tant en nombre com en superfície afectada per la plaga”, ha afegit la consellera.
Cal destacar que el tractament aeri de 2017 forma part d’un pla de 4 anys, i per tant, l’efectivitat en la lluita contra aquesta plaga s’anirà veient paulatinament al llarg d’aquest període.