@Noudiari / A Sant Josep de sa Talaia es troben algunes de les masses de bosc més extenses d’Eivissa, illa on els darrers anys han ocorregut alguns dels incendis més extensos i difícils de controlar de Balears. L’abandonament de conreus, la pràctica desaparició d’activitats d’aprofitament dels boscos i el desenvolupament urbanístic en zones forestals han produït, durant els últims anys, un augment important del risc d’incendi forestal.
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sant Josep, conscient d’aquest risc, s’ha reunit des de l’any 2012 en diverses ocasions amb els tècnics de l’Ibanat i Agents de Medi Ambient del Govern balear per establir una col·laboració en la lluita contra els incendis forestals. Fruit d’aquesta col·laboració, l’any 2014 Ibanat ha elaborat un projecte per tal que l’Ajuntament pugui realitzar la faixa d’autoprotecció del camí d’accés a Cala Codolar.
Cal recordar que els propietaris d’edificacions que es trobin en zona forestal han de realitzar faixes d’autorpotecció al voltant dels seus habitatges, d’acord amb la normativa de prevenció d’incendis forestals de les Illes Balears (Decret 125/2007).
Objectius
L’objectiu és la realització de la faixa d’autoprotecció del Camí de Cala Codolar, que ha de permetre: protegir les persones que transiten pel camí d’accés a la cala en cas d’incendi forestal; minimitzar la possible afecció als usuaris de la cala en cas d’incendi; Millorar les condicions de seguretat per a l’extinció en cas d’incendi forestal i reduir la probabilitat d’incendi forestal associat al trànsit pel camí
El Govern ha proposat la faixa del camí de Cala Codolar ja que es tracta d’un indret d’interés turístic amb afluència de gents en els mesos d’estiu i que transcorre per zones forestals amb habitatges i urbanitzacions immerses en la vegetació.
D’acord amb les directrius establertes pel Govern de les Illes Balears l’actuació a realitzar constaria de: faixa contínua de 20 metres (10 metres a banda i banda aproximadament) al llarg del camí de Cala Codolar (650 metres), de 1,3 ha. aproximadament; reducció de densitat d’arbres mitjançant la tala (menors, malalts, torts, propers al camí o sobrants) fins a aconseguir un percentatge de fracció de cabuda coberta d’un 60-70%; poda d’arbres restants fins a 2/3 de la seva alçada; eliminació de la totalitat de l’estrat arbustiu, amb excepció d’exemplars protegits, especialment sensibles o que es considerin adequats pel seu caràcter protector o altres, i retirada i gestió de totes les restes vegetals generades d’acord amb la legislació vigent.
Pressupost
L’empresa Ingenia Aambient & Natura ha estat l’escollida per a la realització d’aquestes tasques, que s’han iniciat durant el mes de novembre de 2014. El cost d’execució d’aquesta faixa és de 8.590 euros (sense IVA).
Degut a que els terrenys on es vol realitzar la faixa són terrenys privats, ha estat necessari sol·licitar autorització als propietaris per tal de poder dur a terme les actuacions descrites anteriorment així com el manteniment en anys posteriors.
Des de l’ajuntament «es vol agrair a Ibanat i Agents de Medi Ambient la bona feina i predisposició en aquesta matèria i als propietaris de les finques per permetre la realització d’aquesta faixa, que pot ser clau en cas que es declari un incendi a la zona», senyala en un comunicat.
El material llenyós retirat d’aquesta faixa (troncs i branques) serà triturat i emprat com a combustible a la caldera de biomassa de la piscina de Sant Josep.