@Noudiari Els ‘caçadors de núvols’ o neblinòmetres són unes pantalles per captar l’ humitat nocturna que es van començar a implantar en regions on no hi ha aigua o aquesta és molt escassa. Es tracta d’instal·lar una mena de paret en la que es dipositen minúsculs corpuscles d’aigua que van formant gotes. Pel seu pes, es desplacen cap a baix, de manera que es capturen milers de gotes, s’acumulen i acaben caient a una conducte que les porta fins a un recipient on s’emmagatzemarà l’aigua.
Gràcies al conveni signat aquest matí entre el Consell Insular de Formentera i Aqualia, concessionària de la gestió integral de l’aigua, l’empresa es compromet a finançar un projecte pilot d’implantació de ‘caçadors de núvols’ al CEIP Sant Ferran de Ses Roques, que servirà per regar l’hort ecològic de l’escola.
El projecte està promogut per l’associació ‘Perú sin fronteras’ i els responsables del projecte seran els alumnes de 5è de Primària, en coordinació amb la direcció del centre escolar, tot i que més endavant es pretén obrir-lo a la resta d’alumnes. Paral·lelament, els nens treballaran a classe altres continguts relacionats amb l’ús responsable de l’aigua. Per exemple, aprendran com fer filtres d’aigua casolans i coneixeran llocs on no existeixen gaires recursos hídrics, entre d’altres. Tot plegat, ha explicat la consellera de Medi Ambient, Sílvia Tur, “amb l’objectiu de dóna’ls-hi les eines necessàries perquè ells, que són el futur, coneguin maneres alternatives d’aconseguir aigua”.
Per la seva banda, el director de la delegació d’Aqualia a les Balears, Eduardo del Castillo, ha destacat la importància de la col·laboració público-privada per promoure accions orientades a conscienciar, sobretot als més joves, d’un ús responsable de l’aigua i a reflexionar sobre el luxe que suposa comptar amb un bé tan preuat com és l’aigua”.