“Els oceans són una simfonia sonora. El so és essencial per a la supervivència i prosperitat de la vida marina. Però el soroll artificial causat per l’ésser humà està amenaçant a aquest fràgil món. ‘Sonic Sea’ tracta sobre la necessitat de protegir la vida en els nostres mars i oceans dels efectes destructius de la contaminació acústica submarina”, es descriu en la presentació d’aquesta pel·lícula.Aquest documental es va materialitzar l’any 2016 gràcies a l’impuls de dues prestigioses ONG internacionals, Natural Resources Defence Council (NRDC) i International Fund for animal Welfare (IFAW), i ha estat guanyador de nombrosos premis en importants festivals internacionals de cinema científic i mediambiental com: Princeton Environmental Film Festival, Wild and Scenic Film Festival, Sant Francisco International Ocean Environmental Film Festival, Science Mitjana Awards, Blue Ocean Film Festival and Conservation Summit, Yosemite Film Festival, UNAFF International Documentary Film Festival i Greenme Global Festival for Sustainability, entre altres.
Després de la projecció d’aquest documental, el reconegut expert en cetacis Txema Brotons oferirà una conferència sobre la importància del Corredor de Migració de Cetacis de la demarcació marina llevantina-balear, la declaració de la qual com a Zona Especialment Protegida d’Importància pel Mediterrani (ZEPIM) ha estat impulsada per l’Aliança Mar Blava. Brotons també tractarà sobre les poblacions de catxalots i rorcuals comuns que habiten les nostres aigües i aportarà les dades disponibles sobre la seva afectació per les prospeccions d’hidrocarburs en el Mediterrani.
El biòleg Txema Brotons lidera l’Associació Tursiops, que té com a objectiu principal el coneixement de l’estat de les poblacions de cetacis que freqüenten les Balears. Especialitzat en el camp dels cetacis, ha treballat durant dues dècades amb aquests mamífers marins i col·laborat amb un bon nombre d’especialistes de tot el món.
Com recorda Nacions Unides, els oceans cobreixen al voltant de dos terços de la superfície de la Terra i són el veritable pilar de la vida. Generen la major part de l’oxigen que respirem, absorbeix una gran quantitat de les emissions de carboni, ofereix menjar i nutrients, regula el clima, i són econòmicament importants per als països que confien en el turisme, la pesca i altres recursos marins per als seus ingressos. Desafortunadament, la pressió humana, que inclou la sobreexplotació pesquera i la destructiva pesca il·legal, així com pràctiques d’aqüicultura insostenible, la pol·lució marina, la destrucció de l’hàbitat, les espècies invasores, el canvi climàtic, l’acidificació i els creixents nivells de soroll submarí, està causant un greu dany als oceans i els mars.
Des de l’Aliança Mar Blava, el Consell d’Eivissa i l’Ajuntament de Sant Antoni es vol contribuir a la commemoració del Dia Mundial dels Oceans amb una crida a una major conscienciació i sensibilització pública sobre la necessitat de protegir els nostres ecosistemes marins de les diferents i greus amenaces que posen en risc la seva viabilitat i, en particular, sobre el problema de la contaminació acústica submarina.