@Noudiari/ En relació a la notícia publicada aquest cap de setmana en Noudiari sobre la troballa en una cova de la zona dels Amunts d’una escopeta, restes d’ossos sense determinar i altres objectes, l’Àrea de Patrimoni del Consell d’Eivissa ha recordat que la Llei de Patrimoni Històric de les Balears estableix que no es poden tocar o manipular aquest tipus de troballes, i que l’estudi d’aquests objectes requeix l’aplicació d’una metodologia arqueològica.
«Es tracta del patrimoni de tothom i qualsevol descobriment fortuit que pugui tenir un valor patrimonial ha de ser comunicat el més aviat possible al Consell d’Eivissa, perquè s’hi pugui intervenir d’urgència abans que s’alteri l’indret de la troballa», ha explicat el conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, David Ribas. En aquest sentit, han apuntat que l’article 50.5 de l’esmentada Llei estableix que les troballes casuals són els ‘descobriments d’objectes i restes materials que, tenint els valors que són propis del patrimoni històric, s’han produït per l’atzar o com a conseqüència de remocions de terra, demolicions o obres de qualsevol índole que no tenguin com a finalitat la investigació històrica o geològica’.
«En el cas que es produeixi una troballa casual d’aquestes característiques, el deure ciutadà nostre és el de donar avís al Consell i no alterar el lloc de la troballa, ja que podria tractar-se d’un jaciment arqueològic que, correctament analitzat i estudiat, pot aportar una valuosa informació sobre el nostre passat. Unes dades que, amb l’alteració de l’indret, es destrueixen per sempre. Els objectes obtenguts d’una intervenció arqueològica, una vegada inventariats i catalogats degudament, amb la identificació del context del qual procedeixen, han de ser dipositats en el museu públic adient, a fi d’assegurar-ne les adequades mesures de conservació i seguretat», han apuntat des del Consell d’Eivissa.
«Tot i que no vull posar en dubte que en determinats casos s’actua sense mala fe, el cert és que deixar-se portar per l’esperit romàntic d’un Indiana Jones pot tenir greus conseqüències per al coneixement del nostre passat. Qualsevol intervenció en un jaciment arqueològic o paleontològic s’ha de realitzar amb les corresponents autoritzacions i sempre per part d’un equip arqueològic amb professionals titulats al capdavant. Per la mateixa raó que a ningú se li acudiria d’alterar l’escenari d’un crim, per no destruir-ne les proves, el camp de l’Arqueologia també està regulat per un marc legal que comporta una sèrie de deures d’obligat acompliment», ha explicat el conseller Ribas.
Tot i així, els autors de la troballa a la zona dels Amuns apuntaren aquest cap de setmana a Noudiari que tot i que es van posar en contacte amb el Consell d’Eivissa, mai van obtenir resposta.
Una pequeña traducción hubiera venido muy bien.
Más que nada,por la información contenida
Usa google tranlate que lo traduce muy bien, o bien, busca en otro medio de comunicación. Por cierto al/la de abajo, no es conseill es CONSELL.
Según la noticia del hallazgo, este fue notificado al conseill y no mostraron ningún interés….. Ahora nos recuerdan que no se puede tocar si se encuentra algo. Entonces?? Dejamos que se pudra… Políticos. …….
¡Sí señor, esta es la actitud! Si se va a pudrir, me lo llevo para casa. Está claro que es culpa de los políticos. Imagino que alguien le habrá preguntado al «Conseill». Ah, no, calla, para qué?
Sí que preguntaron al consell y éstos pasaron olímpicamente
Me refería a que si comunican al conseill , a patrimonio, un hallazgo. A los cuales pagamos todos, también tendrán obligaciones y deberes. Punibles por omisión y negligencia, entre otros… Y con pudrirse , que se me entienda, no es que se lo tenga que llevar uno a casa. Más bien que se actúe. De las muchas formas que hay, estudio, escavacion , protección, custodia…..
Y si hubieran venido a investigar ahora los comentarios serian que desperdicio de nuestro dinero bla bla bla
Que asco dais en general por aqui
A Pose, no es tranlate. ….. es translate…