Bernat Joan i Marí / Llegesc al diari que el TSJB confirma la condemna a un col·legi concertat de Palma perquè va acomiadar «de manera improcedent» un professor que, diu textualment la notícia, durant setze anys d’exercici al centre s’havia negat a aprendre català.
Entenc que el tribunal hauria d’aplicar la llei. La llei diu: a) que la llengua catalana, com a llengua pròpia, és, juntament amb el castellà, llengua oficial de les Illes Balears; b) que la llengua catalana és llengua vehicular, com a mínim, del 50% de l’activitat educativa de cada centre; c) que els professors han d’acreditar un coneixement suficient de la llengua catalana per impartir-hi la seu activitat (certificat C1 de la Junta Avaluadora de Català) i d) que els professors, en tant que servidors públics, s’han d’adaptar al sistema legal vigent.
Amb tot això a la mà, per començar, hauria de ser totalment impossible que l’home hagués estat setze anys fent classe al col·legi (no sé quin, però és igual, si era a territori de les Illes Balears). Amb la llei a la mà, el Tribunal Superior de Justícia no tendria més remei que donar la raó a l’escola si l’han acomiadat. Treure-li la raó a l’escola és carregar-se l’Estatut d’Autonomia, la Llei de Normalització Lingüística, el Decret de Mínims i algunes disposicions legals afegides. Per cert, carregant-se l’Estatut es carreguen també la Constitució espanyola, perquè els Estatuts d’autonomia són bagatge constitucional.
Català i castellà són llengües oficials de les Illes Balears. Imaginem per un moment que un professor que no sabés castellà es queixàs que, després de setze anys de no voler-ne aprendre, l’havien acomiadat del centre on feia feina. Li donaria la raó, el TSJB?
Aquesta sentència, clarament anticonstitucional, ens recorda, una vegada més, que els autoanomenats «constitucionalistes» s’estan carregant la Constitució espanyola, sense que aparentment ningú hi pugui fer gran cosa. Si Vox o Ciutadans, que estan en contra de l’Estat de les autonomies, de l’oficialitat del català, el basc i el gallec, poden reclamar-se com a «constitucionalistes», ja està tot dit! Ho he dit i ho torn a repetir: és més constitucionalista Esquerra Republicana de Catalunya (o EH-Bildu) que Vox, Ciutadans o, si m’apurau, fins i tot, el PP.
Ens hem llegit la sentència? O resulta suficient un titular de diari per posar en qüestió la feina d’un jutge?
Fa falta llegir la sentència, si el titular diu que el TSJB dona la raó a un professor que fa anys que fa classe a les Balears i no s’ha reciclat en llengua catalana? Això només pot passar fora de la llei. Per tant, no sé què hauria de llegir…
A pasturar, la República no existe
A quina parl de l’article parl de la República, que m’he perdut? La Constitució espanyola tampoc no existeix? Ni l’Estatut d’autonomia? Ni la Llei de Normalització Lingüística? Les Balears, tampoc no existeixen? Eivissa no existeix? Va, home!
Es veritat, nomes existiesen els paísos catalans,
A pasturar
con la imposición están consiguiendo que el catalán sea el idioma de los funcionarios y de los profesores, de las instituciones y de los organismos municipales y autonómicos, del buen rollo, vaya; el español en cambio es el idioma preferido para relacionarse, para divertirse, para leer o ver cine o teatro, el idioma de la CULTURA. Aumenta el conocimiento del catalán, pero su uso fuera de los ámbitos «oficiales» y obligatorios, retrocede. Háganselo mirar.
Idescat, Usos lingüísticos de la población 2018, enlace: https://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=805&lang=es
Benvolgut/da Trueblue,
és amb la NO IMPOSICIó del català que s’està arribant a aquesta situació. Amb la imposició de l’espanyol, s’està aconseguint que l’espanyol, per primera vegada en la Història, siga llengua dominant a les Illes Balears, cosa que no s’havia aconseguit ni durant la llarga nit del franquisme.
Si el català estigués imposat com pertoca, res d’això no passaria.
«El català és la llengua de la República. Ningú no en pot al·legar desconeixement».
Un article tan senzill com això permetrà assegurar el futur de la llengua catalana. Visualitzar-ho clarament és la primera passa per poder dur-ho a terme. Evidentment, en un futur, que esperem que no siga molt llunyà. Salutacions ben cordials a tothom.
Benvolguda Lali,
si un jutge m’autoritza a fer operacions a cor obert a Can Misses encara que no hagi estudiat mai medicina, hauria de llegir la sentència, per comentar-la?
Benvolguda Lali,
veig que també estàs mal informada sobre en Valtònyc. Busca què ha dit l’advocat general del Tribunal de Luxemburg. I veuràs si vas errada d’osques. No sé per què deuen xocar sistemàticament, la justícia espanyola i l’europea.
No entiendo por qué los independentistas siempre mencionais la justicia europea cuando, ni un solo país de Europa os reconoce como nación.
El hecho de que la justicia europea no de la razón a la española se debe la mayoría de las veces a errores de forma en los escritos judiciales. Pero no te preocupes que tanto puigcagón como el resto de la banda dormirán entre rejas tarde o temprano. Y lo mismo te digo en cuanto al comunista antisistema vestido con ropa de marca de valtonyc
Pero si me óperas a corazón abierto, la operación será en catalán o en castellano?
Si el senyor jutge no hi posa inconvenient, te la faré en grec, amic Demóstenes. I tu em podràs respondre en cacerenc o en torrelodonenc sense cap problema.
Es evidente que una vez más, no has leído la sentencia Bernat :_(
Aquí lo que protege la ley es al trabajador. No se le comunicó al trabajador que la Consellería dejaba de dotar económicamente su puesto de trabajo. No pudo defenderse. Además que el colegio intentó colar tmb unas supuestas ausencias al puesto de trabajo que no ha podido acreditar.
No queda acreditada una «dejación absolutamente incompatible» del docente y que supongan un incumplimiento grave y culpable para poder meterle un despido disciplinario.
Vamos que lo querían echar si o si saltándose la ley y eso ya sabemos que en la república catalana funciona así, pero en España existen derechos y leyes que hay que cumplir.
Yo pienso que es su deber como docente hablar la lengua que se habla aquí, enseñarla y saber escribrila. Me parece una falta de respeto que esta persona en 17 años no haya aprendido catalán, es más, sabiendo que te la exigen, tal como dice el articulo, si el 50% de la actividad del centro es en catalán, lo mismo no es apto(seguro que lo es, pero el hecho de no le dara la gana de aprender el idioma lo hace, he aqui porque se ha de imponer catalán). Yo si le digo a mi jefe que solo soy competente en el 50% de mis funciones lo mismo ni me contrata. Yo he crecido aquí con los dos idiomas y no es tan difícl hablarlo, entenderlo y escribrilo. He vivido y trabajado casi 4 años en Boston y me ha dado tiempo a saber hablar, aprender y escribir inglés, y SER COMPETENTE EN MI TRABAJO CON ESE IDIOMA, y para poder lograrlo la inmersión de la gente que viene de fuera tiene que ser 100% en el idioma, es la única manera de preservar la cultura y la identidad del territorio. Además, en EEUU no hay oficialidad de ninguna lengua en todo el pais, por qué? Por respeto a las demas culturas y etnias del país.
Hay que ser muy miserable, para desear que un compañero de profesión pierda su trabajo. Como profesor lamentable, lo sufrí de joven y de los peores que nunca ví, como persona peor. Pobre resentido que no le sirve a España ni como enemigo digno.
Lo insólito es que como husted ha dicho la lengua catalana tendría que ser el 50% de la clases y lo que yo veo es que en los colegios de Ibiza se dan todas la clases en catalán menos lengua castellana,y esto no es el 50%. Y el ministerio mirando a otro lado.
Benvolgut Jordi, veig que tampoc no estàs ben informat. El Decret de Mínims estableix que, COM A MÍNIM, el 50% de les classes s’han d’impartir en català. El màxim, evidnetment, és el 100%. Això diu la llei.