L’Ajuntament de Sant Josep ha col·laborat amb les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent per poder dur a terme al centre cultural Can Jeroni la xerrada titulada ‘’El fumarell a les reserves’, amb motiu dels deu anys de seguiment de la colònia de fumarell (Hydrobates pelagicus) de l’illot de s’Espartar.
A aquesta exposició han assistit la regidora de Medi Ambient, Felicia Bocú, i la tècnica de les reserves, Virginia Picorelli, junt amb els científics Ana Sanz i Andreu Rotger, qui han estat els encarregats de dirigir la sessió al voltant del fumarell, una au marina de petita mida i que està emparentada amb virots, baldritges i albatros.
En el cas de les dades obtingudes després d’aquest temps a s’Espartar, els investigadors experts han explicat com representa la colònia coneguda més gran de la Mediterrània, amb una xifra al voltant de les 200 parelles de fumarell que han estat localitzades a dins d’una cova amb diferents espais.
“És una tasca sorprenent i reflecteix la paciència i dedicació que han de tenir els experts per aconseguir-ho”, ha explicat la regidora en referència a la tasca de recerca realitzada i que inclou el recompte d’adults, ous i pollets, anellament d’individus, detecció de paràsits i en algun cas, instal·lació de GPS o altres sistemes de seguiment, entre altres accions.
La xerrada, amb més d’una vintena d’assistents a les instal·lacions, ha estat un exemple de la col·laboració de l’ajuntament amb els espais protegits, que també fomenta la difusió de la feina duta a terme pels científics i ofereix allotjament a sa Casilla a tots els investigadors implicats.
“Des de l’ajuntament continuarem donant suport a tot aquest tipus d’estudis i ens bolcarem amb tota la gent que s’hi impliqui”, ha assenyalat Bocú en referència a com es continuaran oferint recursos que facilitin poder fer recerca científica a Sant Josep.