@Noudiari/ El biòleg del Consell Insular d’Eivissa, Jaume Estarellas, participarà aquesta tarda a la presentació que es realitzarà al Congrés dels Diputats, a Madrid, de la Proposició de Llei sobre la protecció de la Mar Mediterrània sota jurisdicció espanyola dels danys que puguin produir l’exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals. Aquesta Proposició de Llei va ser aprovada per unanimitat pel Parlament Balear i en aquests moments està sent tramitada per la Mesa del Congrés.
La presentació es realitzarà avui a les 18,30 hores a la Sala Campoamor del Congrés dels Diputats i ha estat organitzada per l’Associació Parlamentària en Defensa dels Animals (APDDA) en col·laboració de l’Alianza Mar Blava. A aquesta presentació hi participaran, a més de Jaume Estarellas, l’advocat de l’Alianza Mar Blava, Abel La Calle, la gerent de Foment del Turisme d’Eivissa, Ángeles Nogales, i el coordinador de l’APDDA, Chesús Yuste. Les intervencions es centraran en la incompatibilitat de les prospeccions d’hidrocarburs amb la conservació de la fauna marina i el turisme.
Posteriorment, es realitzarà un debat dels portaveus dels diferents grups parlamentaris sobre la Proposició de Llei promoguda pel Parlament Balear, en el que participaran representants del Grup Parlamentari Popular, Socialista, Unidos Podemos-En Comú-Marea, Ciudadanos, Esquerra Republicana, i representant al Grup Mixt hi participaran els portaveus del PDCat i de Compromís. Cada grup tindrà dos torns d’intervencions i, finalment, la moderadora exposarà les conclusions. Es preveu que aquest debat finalitzi a les 20,45 hores.
Efectes sobre les diferents espècies
A la seua intervenció, Estarellas se centrarà en els «efectes devastadors» que les prospeccions podrien tenir sobre la població de cetacis de la Mediterrània occidental, ja de per si molt amenaçada.
Així, tractarà els casos del Rorqual comú, que es troba en una situació de gran vulnerabilitat a la Mediterrània, i que és especialment sensible a les campanyes de prospeccions sísmiques; el Catxalot, la població del qual a la Mediterrània occidental s’estima només en 400 exemplars; o en aus com la Pardela balear, que està en perill crític d’extinció perquè la població endèmica del mar balear s’estima en només 3.000 parelles. En el cas del Rorqual i el Catxalot les prospeccions afectarien directament les seues zones de migració i d’aparellament, mentre que a la Pardela l’afectaria per l’augment de la contaminació i la disminució d’aliment disponible en aquesta zona marina.
Ineficàcia de les empreses
Estarellas també incidirà en el perjudici de les prospeccions sobre la població de coral negre i gorgònies del fons marí, un ecosistema estructural amb espècies vulnerable i que es troba en regressió. Finalment, el biòleg del Consell explicarà la ineficàcia de les mesures que proposen les empreses energètiques per atenuar l’impacte negatiu dels sondeigs, com poden ser l’augment de manera gradual dels impactes dels airguns o l’establiment d’una distància de seguretat d’un kilòmetre.