El conseller de Presidència i Gestió Ambiental, Vicente Roig, s’ha reunit avui amb els regidors de governació, caps de policia i tècnics de Medi Ambient dels ajuntaments de Santa Eulària, Sant Antoni i Sant Josep, per coordinar accions conjuntes per tal d’evitar els rescats de senderistes a les zones més perilloses de la costa eivissenca que es concentren en aquests tres municipis.
Als dos darrers anys, coincidint amb la pandèmia, han augmentat notablement els rescats realitzats pel servei de Bombers del Consell Insular d’Eivissa ja que la gent ha descobert el senderisme com una pràctica esportiva i una opció d’oci però, en molts de casos, ho fan sense prendre mesures de seguretat, com és anar amb un calçat adequat, aigua i menjar, portar el mòbil carregat amb suficient bateria, seguir les rutes assenyalades, entre altres mesures per evitar accidents.
A la vegada són zones que coincideixen amb la presència de valors naturals de flora i fauna protegida molt singular, per la qual cosa el trànsit desordenat i sense evitar sorolls i remors per zones fora dels senders pot produir afeccions no desitjables a aquests valors naturals.
Davant aquesta problemàtica, des del servei de Bombers insular s’està treballant en una diagnosi de la situació, per analitzar perquè es produeixen els rescats que requereixen la intervenció dels bombers i, concretament, del Grup de Rescat Vertical, a què zones de l’illa es concentren la majoria de casos i prendre mesures com poden ser la instal·lació de senyals d’advertència, millorar les rutes i promoure accions informatives per a residents i visitants, informant-los de la necessitat de ser prudents i previnguts a l’hora d’organitzar una excursió. També s’afegeixen mesures per evitar potencials danys als importants elements de flora i fauna presents.
El conseller de Gestió Ambiental, Vicente Roig, ha explicat que es tracta d’una acció “molt necessària per evitar mals majors, perquè el millor és evitar el perill i les situacions de risc”, valorant molt positivament la voluntat de cooperació i coordinació dels ajuntaments implicats. “Han estat molt receptius a les nostres propostes i estam treballant junts per donar-li forma a una acció més global que ens permeti alertar als senderistes dels perills que poden trobar a determinades rutes o zones de la nostra illa”.
El caporal del Grup de Rescat Vertical del Servei d’Extinció d’Incendis d’Eivissa, Bernat Escrivà, és l’autor de la diagnosi sobre les zones perilloses on es concentren les actuacions del GRV, principalment als mesos de fora de la temporada “que és quan la gent opta per activitats com el senderisme, quan fa menys calor”. Escrivà ha detallat que al llarg dels darrers cinc anys, les zones de més alt risc, com són sa Pedrera, el mirador d’es Vedrà o el Ullal des Coloms, acumulen uns 87 rescats realitzats, alguns, malauradament, amb víctimes mortals.