Eivissa se sumarà el dijous 2 de maig al Correllengua que tindrà lloc entre els dies 1 i 5 de maig a les quatre illes. Es tracta d’una iniciativa de Joves per la Llengua amb la col·laboració, en el cas d’Eivissa, de l’Institut d’Estudis Eivissencs, i amb un recorregut que partirà a les 15 hores des del port de Sant Antoni fins al Passeig de s’Alamera, a Vila, on està previst que els participants hi arribin a partir de les 17.30 hores.
El Correllengua és una cursa no competitiva de relleus que consisteix en l’entrega com a testimoni de la flama de la llengua. Aquesta va passant de mà en mà al llarg de tot el recorregut: els corredors d’un poble duen la flama fins al següent poble, a l’estil de la flama olímpica. Es tracta d’una activitat festiva i lúdica. Es pot fer el recorregut caminant, corrent o en bicicleta, com vulgui cada participant.
És una bona oportunitat per recórrer part de l’illa i fer-ho,a més, reivindicant la llengua de forma lúdica. En acabar hi haurà una festa a s’Alamera (amb menjar, activitats i parlaments) organitzada per l’Institut d’Estudis Eivissencs i un grup de voluntaris pel Correllengua.
Membres de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa rebran la flama per la llengua al passeig s’Alamera i oferiran una ballada popular. Una vegada allí, tindrà lloc ‘Veus per la llengua’, un espai amb actuacions musicals i lectures poètiques en el marc de la celebració del Correllengua. Hi participaran artistes d’Eivissa com ara Neus Cardona, Toni Manonelles, Maria Vila o Ángel López Angulo.
Al final d’aquestes actuacions es llegirà un manifest a càrrec d’un escocès resident a l’illa, una persona jove d’Eivissa, una Sanitària per la llengua, una dona de l’àmbit educatiu i una representant de l’IEE, seguit d’una actuació de la Colla Castellera Boixes i Boixos d’Eivissa. Finalment, es posarà punt final a aquesta jornada lúdica en defensa de la llengua amb una batucada de l’Associació Es Mals Esperits i Esperitrons per acompanyar la flama fins al vaixell i acomiadar-la, ja que partirà cap a Mallorca.
«Mantenguem viva la flama de la llengua, per transmetre-la als joves i als nouvinguts, per fer-la córrer per tot Eivissa, per fer festa, per llegir, per parlar, per comprar, per estimar i per viure en català. Usar la nostra llengua és un dret, però mantenir-la és un deure. Som els hereus dels milers d’eivissencs que han defensat la nostra llengua en èpoques difícils, molt més difícils que les actuals, i per això tenim el deure moral de treballar per preservar-la i fer que les generacions futures la visquin amb normalitat», diu l’IEE en un comunicat.