El Consell d’Eivissa s’ha incorporat enguany, per primera vegada, al programa PLATEA (Programa Estatal de Circulació d’Espectacles d’Arts Escèniques a Espais de les Entitats Locals) que organitza el Ministeri de Cultura juntament amb la Federació de Municipis i Províncies. Aquest programa du en funcionament aproximadament des de l’any 2014 i la majoria dels espais d’Eivissa i Formentera ja formen part d’aquest. En aquesta edició 2022-2023 entre novembre de 2022 i març de 2023 es duran a terme 5 funcions de diferents estils de les arts escèniques (dansa, teatre, infantil, lírica), tal com ha informat la institució insular mitjançant una nota de premsa.
La consellera d’Educació, Cultura i Patrimoni del Consell d’Eivissa, Sara Ramon, ha explicat en roda de premsa que les obres triades dintre el programa PLATEA estan pensades perquè les gaudeixin tots els públics, «atenent allò que indica el Pla d’Infància i d’Adolescència, que diu que a Eivissa hi ha poca oferta cultural per a tota la família». En aquest sentit, la consellera ha remarcat que des de l’inici de la legislatura, la programació cultural s’ha centrat en dos vessants, «donar més accessibilitat a la cultura i oferir obres de més qualitat».
Per la seva banda, la responsable de programació cultural del Consell d’Eivissa, Yolanda Andiñach, ha detallat que els preus de les entrades oscil·len entre els 18 euros per als espectacles de Teatre, 16 euros per als espectacles de Dansa, 14 euros per als de circ i 10 euros per als infantils i familiars.
Les obres que conformaran aquest programa es representaran el 25 de novembre, el 21 de gener, el 4 de febrer, el 10 de febrer i el 26 de març, totes interpretades a l’Auditori del Centre Sociocultural de Cas Serres.
Natanam, de DA. TE DANZA
Així, el 25 de novembre a les 19 hores s’estrena el programa amb Natanam a càrrec de la companyia DA.TE DANZA (dansa contemporània) a l’Auditori del Centre Sociocultural de Cas Serres.
«Natanam és un dibuix en l’aire construït per metàfores i moviment que brollen d’un kolam (dibuix tradicional del sud de l’Índia que es fa en terra de les entrades de les cases a l’alba, semblant als mandales de l’hinduisme i el budisme). Durant l’espectacle hi ha una constant, la construcció i desconstrucció cíclica dels elements escènics, igual que en els jocs infantils: construir i desbaratar. Gairebé sense adonar-se’n, sorgeix el moviment dels intèrprets, que desdibuixen i al mateix temps completa la seua obra», relata la nota. Aquest espectacle va dirigit al públic més petit de 6 mesos fins a 5 anys i per famílies.
Aquesta companyia porta més de 23 anys creant, produint i exhibint espectacles de dansa contemporània, dansa-teatre i teatre amb objectes dirigits a públic infantil i juvenil. Tenen 27 espectacles estrenats i més de 2500 funcions realitzades; és de les companyies andaluses més antigues i amb una estructura estable que es va originar l’any 1999.
Guillermo Tell, de Ferro Teatro
La següent funció, Guillermo Tell, a càrrec de Ferro Teatro, tindrà lloc el dia 21 de gener de 2023, també a l’Auditori. Es tracta d’una òpera de Rossini adaptada per a nens i nenes i es desenvolupa al voltant de la figura de Guillermo Tell i basada musicalment en l’òpera de Gioachino Rossini. Està dirigida a públic infantil i familiar. «De l’associació de diversos actors i cantants lírics de reconegut prestigi i àmplia experiència en el teatre musical i líric, va néixer al 204 Ferro Teatro, companyia estable de Teatre Líric. De llavors ençà han desenvolupat múltiples i variats treballs per adults i nens, consolidant la seva presència en el sector teatral, i han presentat el seu treball a grans teatres com el Teatro Gayarre de Pamplona, Teatre Principal de Burgos, etc», agrega la nota.
La Reina del Arga, d’Estefanía de Paz Ansín
«Continuarem amb La Reina del Arga d’Estefanía de Paz Ansín el dia 4 de febrer de 2023. És un espectacle divertit, històric, proper, entranyable… que combina diferents arts, tècniques i llenguatges artístics, com són la narració, la interpretació, el teatre d’objectes, l’il.lusionisme, les arts plàstiques, el circ de puces, el clown i el circ. Un delicat espectacle que ens parla de la història de les arts circenses i que ens fa, sobretot, conèixer a Remigia Echarren, la Reina del Arga», afegeix la nota de premsa del Consell. És per a tots els públics.
Estefanía és una artista multidisciplinària amb formació en circ, teatre, dansa i veu principalment. Ha fonyat els millors escenaris de la península. També és promotora, actriu i cantant en innumerables espectacles de carrer i de sala. Els seus darrers reconeixements han estat superar les proves de teatre físic, clown i mim del Cirque du Solei l’any 2019 i el premi FETEN a la Millor interpretació amb aquest espectacle a FETEN 2022.
Las Cotton, d’Anita Maravillas & Portal 71
El 10 de febrer de 2023 es representarà Las Cotton a càrrec d’Anita Maravillas & Portal 71. «Deixant enrere els perills del seu poble natal, la família Cotton es dirigeix a la ciutat a la recerca d’una nova vida i oportunitat. Entre els terrats i les llums de la ciutat, entre les teles, els fils i les màquines de les fàbriques, la mare i les seues dues filles viuran noves aventures i perills desconeguts. Però aquesta vegada no estan soles i es llançaran amb força al desig de ser felices», avança la nota. Es tracta d’un espectacle de titelles dirigit a un públic a partir de 5 anys. Anita Maravillas és una companyia del País Vasc, guanyadora del premi FETEN 2021 al Millor espectacle de titelles per aquest espectacle.
¿Cuándo viene Samuel?, de Ultramarinos de Lucas
Finalmente, el 26 de març de 2023 es farà l’espectacle ¿Cuándo viene Samuel?, a càrrec de la companyia Ultramarinos de Lucas. «Dos homes esperen al costat d’un gronxador l’arribada de Samuel per celebrar una festa. Passa per allí el senyor professor, els hi dona una lliçó i marxa. El temps passa, no deixa de passar, no acaba mai de passar, mai… jugant, esperant un dia rere altre. I si avui ja fos demà? Pujats al gronxador, tal vegada podran escapar», conta el Consell sobre la sinopsi d’aquesta obra.
Cal destacar que aquesta companyia ha obtingut la Medalla al Mèrit Cultural de Castilla-La Mancha, el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut en 2015, el Premi ASITEJ (Association Internationale du Théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse: Associació Internacional de Teatre per a Infants i Joves) ESPAÑA 2021. Va ser fundada l’any 1994 amb la intenció de crear un projecte estable d’investigació en les Arts Escèniques sense imposar-se cap límit, sense perjudicis i amb passió. Han creat més de vint espectacles per a totes les edats, cosa que els ha permès conèixer mig món. Són una companyia de repertori amb més de 10 espectacles en cartell.