La XIV edició d’Eivissàpiens, el concurs sobre cultura d’Eivissa i Formentera dirigit a estudiants de quart d’ESO, es durà a terme els dies 26-27-28 i 29 d’abril, en línia, des dels instituts.
Hi poden participar tots els alumnes de 4t d’ESO amb els seus respectius mòbils que connectaran amb l’organització que els farà arribar les preguntes als seus telèfons.
Les respostes tenen diverses opcions i cal triar l’adequada. Aquest any hi haurà un guanyador diari per equips i, al final del concurs, un guanyador individual i un guanyador grupal.
Organitzat per Joan Carles Escandell i Vittorio Maganza, Eivissapiens té el suport i la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera i tots els ajuntaments de l’illa.
El principal objectiu d’Eivissàpiens és fomentar la divulgació del medi ambient, la cultura, la geografia, la gastronomia, la història i les tradicions de la nostra terra i s’hi enfronten els centres, entre si, en eliminatòries, per demostrar els seus coneixements en aquests àmbits.
Enguany hi participaran més de 1.000 alumnes. Els temes monogràfics d’aquest any són: ball pagès, la casa pagesa, els romans a Eivissa i formentera i la vida i obra del pintor Narcís Puget i Vinyes.
Durant els tretze anys d’existència d’Eivissàpiens hi han participat al voltant de 6.000 alumnes de 16 instituts de les Pitiüses. A poc a poc el concurs s’ha anat consolidant en el món cultural de les nostres illes i és un referent esperat per tots els alumnes de secundària, és per això que ha estat premiat amb la menció jove de Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Eivissencs, el Premi Onda Cero d’Educació i el Premi Savina del GEN-GOB.
Des d’aquest concurs s’intenta que la nostra joventut aprengui a valorar el que tenim i redescobrir la nostra terra i les nostres tradicions. El símbol del concurs és una olibassa vestida de pagesa que representa la saviesa que s’espera des de l’organització del concurs que adquireixin els i les alumnes que hi participen sobretot tot allò relacionat amb la nostra cultura pitiüsa i que es converteix durant un any en el trofeu més important de l’institut guanyador.