@Noudiari · Ara Balears / Tot i que la immigració ja no és una de les principals preocupacions dels ciutadans de la comunitat, el nombre de balears que opinen que hi ha massa nouvinguts a les Illes augmenta any rere any. Segons el darrer informe de la Fundació Gadesotitulat ‘Com veiem els immigrants?’ (per al qual s’han entrevistat 900 persones en la primera setmana de novembre i que compta una taxa de fiabilitat del 95,5%), un 78% dels habitants a l’arxipèlag considera que sobren immigrants, davant el 72% de l’any 2012 i el 64% del 2010.
Tot apunta, assevera el document, a que els balears han deixat de considerar la imigració com un problema vinculat a la gestió de la diversitat per considerar els immigrants com a competidors al mercat laboral i saturadors dels serveis públics.
En un moment en què creix el nombre d’espanyols que emigren a la resta d’Europa a la recerca d’un lloc de feina, tres de cada quatre balears (un 74%) opinen que les lleis que regulen l’entrada i permanència dels immigrants a l’Estat són massa tolerants, malgrat l’enduriment que n’ha fet en els darrers anys el Govern del Partit Popular. Per contra, només un 5% les troba massa dures, mentre que un 9% les considera adequades.
Respecte a les polítiques del Ministeri de l’Interior de reforç de la frontera de Melilla i lesprocediments de les forces de seguretat que hi actuen, només un 17% les considera adients, al costat del 32% que les troba dures però necessàries, el 21% que assegura que són deplorables però legals, i l’escàs 15% que les rebutja frontalment.
Les opinions dels illencs sobre els immigrants són cada vegada més negatives, tant si viuen a les Illes en situació regular com irregular. Així, els autòctons veuen els primers com una competència al mercat laboral, i els segons com persones que saturen els serveis públics, sobretot respecte a educació i sanitat.
L’expulsió com a solució
En la mateixa línia, també augmenten els balears, fins a un 85%, que es decanten per l’expulsió dels immigrants il·legals, en paral·lel al creixement dels qui troben que generen inseguretat i delinqüència. Crida l’atenció la manca d’interès dels ciutadans per la situació personal dels nouvinguts, i és que són cada vegada més els que opinen que els haurien d’explusar immediatament, sense tenir en compte les seves circumstàncies individuals: en concret un 67%. De fet, el 92% dels entrevistats va declarar que, en cas que un immigrant es converteixi en un aturat de llarga durada se l’ha d’expulsar del país. Només un 2% dels enquestats defensava que es regulàs la seva situació a les Illes amb l’argument que caldria garantir els seus drets humans.
La integració a la comunitat és també un element que els entrevistats a l’informe han destacat. Així, el 70% ha declarat que s’hauria d’expulsar els immigrants que no adopten els nostres costums i maneres de viure. A més, el 97% ha assegurat que també s’han d’engegar els que cometin un delicte greu.
Menys drets que els autòctons
Una dada impactant és la disminució de balears que assumeixen que els immigrants haurien de tenir els mateixos drets i deures que la resta. Creix especialment el nombre de ciutadans que neguen a aquestes persones el dret a obtenir un lloc de treball en igualtat de condicions que la resta (un 91%), així com els que troben que no haurien de poder accedir a la totalitat dels serveis públics (al voltant d’un 60%) i s’estén la creença que els immigrants provoquen una baixada de qualitat a l’educació. Només un 15% dels entrevistats estan a favor de la reagrupació familiar.