@Noudiari · Ara Balears / La Plataforma per la Llengua, l’ONG pel català, va publicar aquest dimecres l’InformeCAT 2015, en què parla de l’ estat de salut de la llengua catalana al conjunt dels Països Catalans. Aquí les 7 claus del document que n’expliquen la situació a Balears:
Augmenten els parlants
Entre 2010 i 2011 hi ha hagut un augment de parlants de llengua catalana als principals territoris en què es parla (les Illes, Catalunya i el País Valencià). La crescuda es deu bàsicament al creixement demogràfic de les comunitats. En només 10 anys, la població resident a tots tres territoris ha augmentat fins als 2,25 milions d’habitants. La pujada de parlants en llengua catalana és també notable, tot i que inferior a la demografia: 1,4 milions de persones s’han incorporat al territori i a la nostra comunitat lingüística.
El 88,5% dels balears entén el català i el 70% el sap llegir
Segons l’informe, que s’ha basat en dades del Cens de Població i Habitatge del 2011, el 88,5% dels ciutadans de les Illes declara que entén el català i el 69,2% el sap llegir. En canvi, força menys persones el saben parlar: només el 63,4%, mentre que un escàs 45,1% el sap escriure.
Els menorquins, els que més el parlen
Entre illes, les diferències en l’ús de la llengua són importants: Menorca és l’illa on hi ha més competència lingüística en català, ja que el 91,6% l’entén, el 78,3% el llegeix i el 73,7% el sap parlar. A Eivissa i Formentera és on menys persones l’entenen (el 86,1%), només el 60,2% el llegeix i el 55,3% el sap parlar.
8 de les 12 companyies que operen als Països Catalans empren el català a la web o a la megafonia
De les 12 companyies aèries amb més passatgers que passen pels aeroports dels Països Catalans, 8 empren la llengua catalana a la web, a la documentació, als bitllets o a la megafonia, encara que l’informe considera que «cap no fa un ús exemplar de la llengua». Les companyies són Ryanair, Vueling, Easyjet, Air Europa, Lufthansa, Air Nostrum, Monarch i Iberia, mentre que Air Berlin, Thomson Airways, Norwegian i Transavia «ignoren totalment el català».
Només una empresa de jocs i juguetes de Balears inclou el català en els seus productes
L’ús del català en l’àmbit dels jocs i les juguetes continua molt lluny de la normalització lingüística, i la majoria d’empreses del sector (més d’un 90%) que venen els seus productes als Països Catalans ignoren la llengua pròpia del lloc on els els compren. A Catalunya, 66 empreses empren la llengua catalana, al Païs Valencià, 3, i a Balears, només una empresa dóna als nins l’opció de jugar en català. És destacable el fet que 14 empreses de fora de la comunitat lingüística sí que empren la llengua catalana en els seus productes.
El 23% de la població estrangera de les Illes sap parlar en català
La Plataforma per la Llengua considera el fet que el 23% de la població estrangera de les Illes sàpiga parlar en català molt negatiu. A més, el 36,4% dels residents estrangers a les Illes major de 6 anys declara que no entén el català, i només un 18% sap escriure en català i coneix l’idioma a un nivell que la plataforma considera «òptim». Balears se situa en aquest punt per darrere de Catalunya i per davant del País Valencià, on només el parla el 18% dels estrangers.
Més de 100 escoles de les Illes ja han derogat la llei de Bauzá que marginava el català de les aules
L’informe destaca favorablement que, a mitjan octubre de 2014, «més de 100 centres de Primària i Secundària» ja haguessin reunit els seus claustres i aprovat els seus projectes lingüístics «derogant el TIL, amb el suport de les famílies i la comunitat educativa».