@Noudiari/ El centre Antoni Tur “Gabrielet” de Formentera albergarà durant tot el mes d’agost dos exposicions, una de la qual és un recull de l’obra feta pel ceramista Àngel Berenguer en els darrers 20 anys, i l’altre ret homenage als paisatges agraris de Formentera. Així, la exposició “Mirada Enrere” de Berenguer es podrà visitar a l’ala d’artesania del Centre “Gabrielet” de l’1 al 15 d’agost, mentre l’ala d’agricultura del centre acollirà el projecte “Agropaisatges Insulars”, una recopilació de fotografies que es podrà visitar durant tot el mes d’agost.
D’aquesta manera continua la programació regular del centre artesà Gabrielet, i la seva exposicions de qualitat durant tot l’any amb els artistes i artesans de Formentera, amb la finalitat de divulgar les creacions nascudes a l’illa i apropar disciplines com la pintura, l’escultura, la ceràmica o la fotografia a la seva ciutadania. El Consell de Formentera, a més, ha promogut una acreditació oficial de artesania que ja han obtingut 67 artesans i que compten amb el Centre Gabrielet com a espai on exposar les seves peces.
La mirada d’Àngel Berenguer i el paisatge de l’illa
L’exposició ‘Mirada Enrere’ del ceramista afincat a Formentera des dels anys 80, Àngel Berenguer, és un recull de la seva obra tant en ceràmica com en pintura. L’artista va descobrir Formentera el 1970 i va aprendre els secrets de la ceràmica gràcies al seu mentor, Gabrielet, amb qui va treballar durant mes de 10 anys. Així, a les seves peces, Berenguer utilitza materials com pintura, olis, terra, ciment o fusta, que barreja amb una base cristal·lina per tal de crear els seus pigments metàl·lics amb unes fórmules magistrals úniques i irrepetibles.
Per la seva banda, ‘Agropaisatges’ és una exposició creada dins del marc del projecte de cooperació Agropaisajes Insulares i recull en set panells els diferents elements que formen el paisatge agrari d’Eivissa i Formentera. L’objectiu és posar-los en valor la biodiversitat agrària, la ramaderia o els seus elements etnològics. Aquesta exposició neix d’una iniciativa del Projecte Leader, que va impulsar dos projectes de col·laboració amb agricultors de Formentera sota el nom de “Agropaisajes Insulares”.
D’aquesta manera es ret homenatge al paisatge agrícola de Formentera, on el camp continua jugant un paper protagonista, amb el manteniment d’una part de la població rural, un paisatge interior de gran bellesa i riquesa ecològica i la producció i l’abastament d’aliments d’alta qualitat, tan valorats per la ciutadania i per als milers de turistes que cada vegada demanden més producció de la terra.
Des de l’any 2007, el Consell Insular de Formentera forma part del Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la població rural, mitigar l’abandonament del camp i incrementar les rendes del sector rural de Formentera.