DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DEL COL·LEGI OFICIAL DE PSICOLOGIA DE LES ILLES BALEARS AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA
«Les bretxes de gènere que evidencien la desigualtat que existeix en la nostra societat són moltes i afecten diferents àmbits -salarial, de cures, tecnològica, etc. No obstant això, cap és comparable a la bretxa de la por de ser víctima de la violència masclista en la qual viu instal·lada una de cada deu dones a Espanya. Tal com es desprèn de les dades de l’última macroenquesta de Violència contra la Dona, publicada en 2019 per la Delegació del Govern, el 10,6%, de les dones del nostre país ha sofert algun tipus de violència per part de la seva parella o exparella en l’últim any (sempre de tipus psicològic, però també sexual o físic) .
Tampoc podem ignorar el desigual impacte de gènere que ha tengut en la nostra societat la situació viscuda des de març de 2020, arran de la COVID-19. La pandèmia ens ha demostrat que, en una situació crítica, la violència de gènere augmenta, tal com hem tornat a comprovar en l’emergència a La Palma, on s’han disparat les intervencions per violència contra les dones, des que el volcà va entrar en erupció.
Enguany es compleix una dècada del Conveni d’Istanbul, un instrument jurídic internacional ratificat per trenta-quatre estats membres del Consell d’Europa, entre ells, Espanya, que reconeix la violència contra la dona com una violació dels drets humans i una forma de discriminació contra la dona. El seu enfocament s’orienta cap a les víctimes i cerca garantir la seva protecció, la seva seguretat i el seu apoderament.
Aquesta Convenció del Consell d’Europa per a prevenir i combatre la violència contra la dona i la violència domèstica és molt rellevant, perquè ha ajudat molts països en aquesta dècada a incorporar al seu marc legislatiu mesures i polítiques per a prevenir i atendre aquesta greu vulneració dels drets de les dones que constitueix un obstacle insalvable per a la igualtat real entre homes i dones. En ella es reconeix el caràcter estructural de la violència de gènere, la qual cosa és determinant per a responsabilitzar a les diferents administracions del seu paper per a prevenir-lo, protegir les víctimes i oferir recursos assistencials, entre ells els de tipus psicològic, que puguin ajudar-los en la seva sortida d’aquesta situació.
Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra la Dona, des del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), igual que feim els altres 364 dies de l’any, manifestam el compromís de la nostra professió amb la lluita contra la violència de gènere, causa i conseqüència al mateix temps de la desigualtat entre dones i homes.
Així mateix, volem transmetre el nostre afecte i suport a les dones, als seus fills i filles afectades per violència masclista, així com a les famílies i coneguts/des de les 36 dones i 5 nines i nins assassinats enguany; uns crims terribles que han costat la vida de, almanco, 1.117 dones des de 2003 i 44 menors des de 2013″.