El Departament de Cultura, Educació i Patrimoni organitza un cicle de quatre tallers de formació pràctica en la factura de parets de pedra en sec als mesos d’octubre i novembre, «amb la finalitat de visibilitzar i posar en valor aquest patrimoni i fomentar-ne la conservació, la transmissió i la difusió de la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica», afegeixen en un comunicat.
Cada un dels tallers tendrà una durada de 10 hores i els participants podran aprendre, a través de la pràctica real, a aixecar una paret de pedra seca des de l’inici del procés.
Està previst que els tallers es duguin a terme al Museu Etnogràfic d’Eivissa, ubicat a Can Ros, al Puig de Missa (Pare Guasch, 07840 Santa Eulària des Riu), entre dissabte i diumenge al matí, en horari de 09.00 a 14.00 h.
La participació és gratuïta, si bé les places són limitades (10 assistents com a màxim per taller) i la inscripció és obligatòria.
- Taller 5 i 6 d’octubre: període d’inscripció obert entre els dies 20 i 25 de setembre, ambdós inclosos.
- Taller 19 i 20 d’octubre: període d’inscripció obert entre els dies 4 i 9 d’octubre, ambdós inclosos.
- Taller 9 i 10 de novembre: període d’inscripció obert entre els dies 25 i 30 d’octubre, ambdós inclosos.
- Taller 23 i 24 de novembre: període d’inscripció obert entre els dies 8 i 13 de novembre, ambdós inclosos.
Per a informació i reserves, qui hi estigui interessat pot dirigir-se al correu arxiuimatgeiso@gmail.com, indicant-hi nom i llinatges de les persones assistents, i també un telèfon de contacte. S’hi podrà inscriure un màxim de dos participants (majors d’edat) per cada inscripció. Les inscripcions es realitzaran per ordre d’entrada dels correus electrònics.
Cal recordar que aquesta activitat s’ha de realitzar en espais exteriors i està condicionada pel temps i, per tant, aquest calendari és una previsió susceptible d’anul•lació i/o modificació.
Parets de pedra en sec
«Testimoni de la integració de l’activitat humana en el paisatge, durant segles les parets de pedra en sec d’Eivissa han ordenat, delimitat i modelat el camp, al mateix temps que creaven rics ecosistemes per a moltes espècies animals i vegetals», recorda el Consell.
Atesa la seua rellevància al paisatge i la cultura insulars, el 26 de gener de 2018 el Ple de Consell Insular d’Eivissa aprovà la declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial els coneixements i els procediments tradicionals de la pedra en sec en l’illa d’Eivissa.
Integrants del paisatge insular, les parets de pedra en sec constitueixen un referent identitari de molts territoris. Tant és així que, pel seu gran valor històric, paisatgístic i mediambiental, el 28 de novembre la UNESCO inscrivia els coneixements i les tècniques de construcció en pedra seca en la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat.