@Noudiari/ El Consell Insular d’Eivissa ha organitzat una xerrada sobre el procés d’elaboració de sobrassada en què es tractarà sobre el que pot aportar la tecnologia a un procés tradicional per assegurar que no hi hagi alteracions ni problemes higiènics.
La conferència serà a càrrec de Margarita Garriga, investigadora experta en productes carnis de l’IRTA (Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya), i està dirigit a elaboradors professionals i casolans per autoconsum. Tendrà lloc demà dijous a la finca experimental Can Marines a les 19 hores.
La xerrada, titulada “De la matança al rebost: Recomanacions practiques per a l’elaboració higiènica d’embotits curats i aplicació a l’elaboració artesanal de sobrassada”, és resultat del projecte europeu TRADISAUSAGE (embotit tradicional) dirigit a assegurar la seguretat alimentària dels embotits tradicionals del sud d’Europa mantenint la seua natura i tipicitat.
La sobrassada és el principal embotit de la matança tradicional d’Eivissa que encara es conserva com un acte social i festiu en el món rural. Amb el temps les pràctiques tradicionals han incorporat modificacions respecte al procés i ingredients originals (pebrera vermella comercial, adició de greix i d’antioxidants), mentre es manté la incertesa respecte al resultat final del producte i el risc de la seua alteració (la possibilitat que es “torni blanca”).
L’objectiu de la jornada es aportar les bases tècniques per entendre els factors que influeixen en l’obtenció d’un embotit tradicional de qualitat com són les característiques dels ingredients o la seua dosificació, així com les condicions de conservació, al mateix temps que s’assegura la seua higiene alimentària.